sobota, 7. september 2013

Kam so šle vse fabrike?

V parku Evropa v Kamniku je postindustrijska razstava z naslovom Kam so šle vse fabrike?, ki je namenjena sedmim najpomembnejšim kamniškim tovarnam, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vsa pa so nastala predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. 



S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvili izdelke, ki jih še dandanes uporabljamo ali pa se jih vsaj z nemalo ponosa spominjamo. Skozi fotografsko gradivo in zgodovinska dejstva razstava skuša predstaviti, kako so preživeli predvsem burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnima spremembama družbenega sistema.

Nekatere so žal ostale le še v lepem ali bridkem spominu, druge pa na tradiciji uspešno gradijo naprej. V parku si lahko ogledate tudi nekatere originalne tovarniške stroje, ki so jih prijazno posodili v Titanu, Svilanitu in Eti.

Razstavo so zasnovali Marko Kumer (Medobčinski muzej Kamnik), Goran Završnik in Matjaž Jug (KD Priden možic), besedila je napisal in izbral fotografsko gradivo Marko Kumer, oblikovala je Katarina Goltez, zvočno skulpturo kot hommage kamniški industriji pa je sestavil Rok Capuder. 

Soproducenta razstave sta: Medobčinski muzej Kamnik in KD Priden možic.