ponedeljek, 23. september 2013

Ljubljanska Opera začenja sezono z Verdijevim Rigolettom

Po daljšem času bodo v SNG Opera in balet Ljubljana kot  prvo v novi sezoni na oder premierno postavili Verdijevo opero Rigoletto v režiji Detlefa Sölterja. Umetniški vodja opere Milivoj Šurbek je dejal, da  so se odločili za klasično postavitev, saj je ta občinstvu najbližja. Premiera bo v četrtek, 26. septembra.



Šurbek je še dejal, da bi radi videli, da bi Rigolleto postal del železnega repertoarja ljubljanske operno-baletne hiše in da bi ostal na programu najmanj dve do tri sezone. Ker Verdijevi glasbi ni kaj dodajati ali odvzemati, pomembno vlogo odigra režija, ki so jo zaupali Sölterju, ki je z ljubljansko operno baletno hišo že sodeloval pred dvema letoma, ko je prevzel režijo Verdijeva Nabucca. Nad glasbenim vodstvom pa tokrat bdi Loris Voltolini. Izvedba bo v italijanskem jeziku in s slovenskimi nadnapisi.



Sölter, ki je tudi scenograf predstave, je poudaril, da je tema opere utopija oziroma sanje osrednjih dveh likov, ki se ne bodo nikoli uresničile, smrt Glide na koncu pa pravzaprav posledica le teh. Gilda je v predstavi oseba, ki ji ni dovoljeno odrasti in se zaljubiti. Odgovorna je pravzaprav le za to, da Rigolettov svet ostane nedotaknjen.



Kot je še dejal, je v navezavi na Monteronejevo prekletstvo v predstavi želel pokazati, da bi se Rigoletto lahko tudi spremenil, da na koncu pravzaprav razume vse, kar se je zgodilo in da je za to kriv sam. Krilati konj, ki krasi plakat predstave, je križanec med Pegazom in Samorogom in po njegovih besedah simbolizira to utopijo, ki je neuresničljiva. Kot scenski element se tudi skozi predstavo večkrat pojavi na odru.



Zgodba Rigoletta se dogaja na dvoru vojvode Mantovskega. Rigoletto, vojvodov dvorni norec, svojo hčerko Gildo skriva in ščiti pred svetom, še posebej pred vojvodo. Deklica lahko dom zapusti le ob nedeljah, ko gre v spremstvu varuške v cerkev. Tam jo vidi vojvoda Mantovanski, ki ji pozneje preoblečen v študenta na skrivaj izpove svojo ljubezen.



Vendar pa nekaj dvorjanov Rigolettu hčerko, za katero sicer mislijo, da je njegova ljubica, ugrabi in jo odpelje na vojvodov dvor. Ker Rigoletto misli, da gre za grofico Ceprano, jim celo pomaga, ko pa spozna resnico, se spomni na prekletstvo Monteroneja. Ta ga je preklel, ko se je Rigoletto iz njega norčeval, ko je vojvodo obtoži, da je zapeljal njegovo hčer.



Gildo pripeljejo k vojvodi, kjer se mu prepusti. Ko Rigoletto to izve, priseže maščevanje. Z morilcem Sparafucilom se dogovori, da bo ta ubil vojvodo. Načrt se izjalovi, saj je namesto vojvode ubil v moškega preoblečeno Gildo, ki ni poslušala očeta in odšla v Verono, ampak se je vrnila. Ko starec spozna, da je bila njegova hči žrtev zarote, ki jo je pravzaprav sam skoval, se zlomi in spozna, da se je izpolnilo Monteronejevo prekletstvo.



Ob zboru in orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bodo v vlogi vojvode Mantovskega peli Branko Robinšak, Aljaž Farasin, Jure Kušar in Mario Sofroniou kot gost, v vlogi Rigoletta Marko Kobal, Siniša Hapač kot gost in Jože Vidic ter v vlogi Gilde Martina Zadro, Irma Mihelič, Martina Burger, Linda Kazani in Manuela Kriščak, vse kot gostje.



Besedilo opere Rigoletto je po drami Victorja Hugoja Kralj se zabava napisal Francesco Maria Piave. Rigoletto je bil premierno uprizorjen leta 1851 v Benetkah. Premieri so hitro sledile uprizoritve na drugih italijanskih odrih in v tujini, med drugim leta 1852 na Dunaju in leta 1855 v Ljubljani.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: Janez Platiše in Darja Štravs Tisu