petek, 15. november 2013

Igralko Olgo Kacjan sprejel župan Ljubljane

Župan Zoran Janković je v Mestni hiši sprejel Olgo Kacjan, dobitnico letošnjega Borštnikovega prstana, ter ostale ustvarjalce Slovenskega mladinskega gledališča.



Igralka Slovenskega mladinskega gledališča Olga Kacjan je na letošnjem festivalu Borštnikovo srečanje prejela Borštnikov prstan za življenjsko delo. Članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča je bila od leta 1991, in v tem času je pustila neizbrisen pečat s številnimi neponovljivimi vlogami. 



Slovensko mladinsko gledališče je bilo ustanovljeno leta 1955 kot prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v Sloveniji. V osemdesetih letih se je prestrukturiralo v gledališče, ki je začelo interdisciplinarno povezovati mejne gledališke raziskave s tematizacijo politične subverzivnosti. Danes je prepoznavno po širokem spektru inovativnih poetik različnih mlajših režiserjev in po fenomenu ansambelske energije, brookovskega pristopa do igre, kjer ne gre za sistem zvezdništva, ampak za igralski laboratorij, v katerem se posamezne bravurozne vloge povezujejo v močno celoto igralskega ansambla.



Na vrhunsko kakovost programa Slovenskega mladinskega gledališča kažejo izjemne kritike v mednarodnem medijskem prostoru in šest nagrad, med katerimi velja izpostaviti Borštnikov prstan Olgi Kacjan, Župančičevo nagrado Ivanu Peternelju in mednarodno nagrado za pogum pri ustvarjanju političnega gledališča svetovni “uspešnici” Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v Omsku v Sibiriji.



Besedilo: MOL
Foto: Janez Platiše