četrtek, 28. november 2013

Ljudje odprtih rok 2013

Revija Naša žena je za dobrega človeka leta 2013 razglasila Marto Gregorc iz Cerovca. Dobrotnika leta sta Blanka in Iztok Pratnemer iz Iga, darovalka leta je Darja Povšič Peršolja iz Šempetra pri Gorici, izjemna osebnost leta pa je Milena Štular iz Ljubljane.

Zahvalne listine in priponko, ki je posnetek okrasne zaponke ptice v letu iz 5. stoletja, najdene v Ajdni nad Potoki, ki je z dovoljenjem Gorenjskega muzeja tudi zaščitni znak akcije Ljudje odprtih rok sta v Narodni galeriji kjer je potekala, jubilejna dvajseta prireditev, podelila Dejan Levančič, državni sekretar Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti ter Marta Krpič, odgovorna urednica Naše žene.



Marta Gregorc, dobri človek leta, je prijazna, ustrežljiva, skromna, vsestranska in pripravljena za vsako delo. Ženska z velikim srcem. Deluje v več društvih, že od leta 1990 pa kot mentorica sodeluje z učitelji OŠ Ivanjkovci pri številnih interesnih dejavnostih, dnevu dejavnosti šole in podaljšanem bivanju učencev. Na učitelje, prostovoljce na šoli in mladi rod prenaša bogato naravno in kulturno dediščino tega okolja. Nepogrešljiva je tudi v Društvu upokojencev Ormož in si prizadeva za medgeneracijsko povezovanje mladih in starejših. Ni ji težko prebedeti marsikatere noči ob pripravah na strokovne ekskurzije, ki jih vsebinsko in tematsko vzorno izpelje, poleg tega pa poskrbi tudi zato, da udeleženci od hiše ne gredo lačni in žejni.



Blanka in Iztok Pratnemer, dobrotnika leta. Ker so drugi pomagali njunemu sinu do želene proteze, sta zakonca Pratnemer z Iga pristopila k društvu Never give up – Vztrajaj, v katerem pomagajo predvsem mladim invalidom do kakovostnejšega življenja. Do večjih vsot denarja za pomoč pa pridejo v glavnem s prodajo plastičnih pokrovčkov. Ta hip je v Sloveniji okoli 60 skladišč in odlagališč zanje. Do zdaj so za nakup moderne in gibčne proteze ali avtomobila, prilagojenega invalidom, pomagali devetim posameznikom oziroma družinam. Ker je potreb še veliko zakonca Pratnemer vztrajata še naprej, da bi lahko čimveč invalidov vstalo iz svojega vozička in bi spet hodili, smučali, tekli ...



Darja Povšič Peršolja, darovalka leta, je uspešna podjetnica z veliko energije in volje. Njen način življenja pa zaznamujeta dve pomembni besedi – pomagati in povezovati. Ob soočenju z razmerami v bolnišnici Stara Gora je bila odločena, da bo pomagala. Leta 2009 je ustanovila fundacijo Vrabček upanja. Program financirajo z zbranimi donacijami strank družbe Contall, ta pa – kot ustanoviteljica – od vsakega izdanega računa za ta namen prispeva 1 evro. V fundaciji so zbrali že okoli 100.000 evrov. Njihov cilj pa je pomagati pri postavitvi sodobnega rehabilitacijskega centra na Stari Gori. Darja je dokaz, da se da tudi v hudih časih negovati vrednote in se razdajati za nemočne.

Mileno Štular, izjemna osebnost leta, je gospodarstvenica in strokovnjakinja za marketing je na neki točki karierne poti začutila potrebo, da mora pomagati tistim, ki jim je bila sreča manj naklonjena. Leta 2010 je bila pobudnica projekta Botrstvo v Sloveniji. Začetni namen projekta je bil, pomagati otrokom, da bi lahko z obiskovanjem obšolskih dejavnosti razvijali svoje talente in šli poleti na morje. Danes pa jih rešuje iz najhujše revščine Že pred tem je bila deset let tudi sama botra družini s tremi otroki, ki jim je z mesečnim doniranjem finančnih sredstev pomagala, da so otroci uspešno dokončali šolanje in prišli do poklica. Milena Štular, rada dela z ljudmi in za ljudi. Je sodobna botra in kot dobra vila, ki vedno nesebično priskoči na pomoč, ko jo potrebujejo.







Prireditev, ki jo je polepšal kulturni program, se je zaključila s pogostitvijo in družabnim srečanjem.

Besedilo in foto: Janez Platiše

Ni komentarjev:

Objavite komentar