ponedeljek, 25. november 2013

Na Ljudskih univerzah teden medgeneracijskega učenja

Pod okriljem Zveze ljudskih univerz Slovenije (ZLUS) ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) na Ljudskih univerzah (LU) po Sloveniji med 25. in 29. novembrom odpirajo vrata Centri medgeneracijskega učenja. Zvrstilo se bo preko 200 dogodkov.



Uvodni nagovor je imel prejšnji predsednik RS Danilo Türk, ki je kot podpornik projekta vseživljenjskega učenja poudaril, da je pomembno, da se v izobraževanje vključijo ljudje iz različnih okolij in starosti. "To je pomembna človekova pravica, ki je človeku potrebna, da lahko doseže druge pravice", je poudaril.



Predsednik Zveze ljudskih univerz Slovenije Bojan Hajdinjak pa je povedal, da se v programe Ljudske univerze na leto vključi preko 110.000 ljudi. Po njegovih besedah je sedaj medgeneracijski prenos znanja moten. Zato so potrebne močnejše spodbude.



Izpostavil je, da je zavedanje o medgeneracijskem učenju omejeno in prav zato ga je potrebno dvigniti iz trenutne omejenosti. Številni ljudje si pod konceptom medgeneracijskega učenja predstavljajo le učenje računalniških veščin za starejše, kar pa ne drži. Zato bodo naši medgeneracijski centri učenja svojo ponudbo razširili tudi na ostala področja.



Po besedah Maje Radinovič Hajdič, direktorice jeseniške Ljudske univerze je v tednu medgeneracijskega učenja ključno, da je učenje dostopno vsem prebivalcem Slovenije, da bodo ljudje motivirani tudi za nadaljnje učenje, ter da bodo ponujene pestre vsebine.



V nadaljevanju otvoritvenega programa sta se z izkušnjami medgeneracijskega učenja predstavila Gill in Dennis Wraight, angleški seniorski par, ki sta se preselila v belokranjsko okolje in že vrsto let plodno sodelujeta z Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj.



Sledila je okrogla miza z ambasadorji v kateri so razpravljali o medgeneracijskih stereotipih. Sodelovali so predstavniki štirih generacij. Tanja Žakelj iz generacije Y, Tinkara Kovač je predstavljala generacijo X, Zvezdana Mlakar je zastopala generacijo baby boom in Mitja Rotovnik, ki je bil predstavnik veteranov.



Dogodki so namenjeni spodbujanju in ustvarjanju sinergije, ki nastaja pri medgeneracijski izmenjavi posebnih znanj in veščin. Poiščite si najbližji center medgeneracijskega učenja in se vključite v najrazličnejše delavnice, kjer boste lahko spoznavali moč sodelovanja in trajnostnega učenja. Programe po regijah najdete na spletni strani ZLUS.



Po skeču in okusno ter lepo pripravljeni pogostitvi, ki jo je pripravilo Društvo kmečkih žena Kranj, odbor Cerklje so se pričele učne delavnice.



Otvoritveno slovesnost sta z glasbenim nastopom popestrila slovenski reper in ambasador medgeneracijskega učenja Murat, ki se je predstavil s samostojno točko beatbox in pevka Tinkara Kovač.

Besedilo in foto: Janez Platiše