torek, 5. november 2013

Slovenska akademija znanosti in umetnosti prejela državno odlikovanje

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za izredne zasluge odlikoval Slovensko akademijo znanosti in umetnosti za izjemen prispevek k spodbujanju in pospeševanju znanosti in umetnosti ob 75-letnici delovanja.

Odlikovanje je na posebni slovesnosti v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) prevzel akademik dr. Jože Trontelj, ki se je ob prisotnosti članic in članov SAZU tudi v njihovem imenu zahvalil za čast, ki jo je predsednik republike z najvišjim odlikovanjem izkazal Slovenski akademiji znanosti in umetnosti ob 75-letnici delovanja.

 

V zahvalnem nagovoru je akademik Trontelj poudaril, da imajo akademije svojo nacionalno vlogo in da je prejem odlikovanja priložnost, »ko se bomo vprašali, mi sami in drugi, ali smo svojo nacionalno vlogo opravljali dostojno in uspešno«. Izrazil je prepričanje, da ima SAZU zaslužne ustvarjalce v vrsti znanosti, in dodal, da je akademija tudi dom žlahtnih umetnosti. Med ključnim nalogami akademije je akademik.

Trontelj izpostavil skrb za materinščino, za njeno dostojno rabo, za pravopis in slovarje, proučevanje ter varstvo kulturne in naravne dediščine našega naroda, ki je bistvenega pomena za našo nacionalno identiteto ter proučevanje naše književnosti in dosežkov drugih umetnosti.

Foto: Daniel Novakovič, STA


Kot je poudaril, se Slovenska akademija znanosti in umetnosti zavzema tudi za svobodo, neodvisnost in odličnost znanosti, prav tako opozarja na pomen bazičnega raziskovanja in tudi na potrebo, da se dosežki znanosti prevedejo v praktično življenje. Po besedah akademika Trontlja se akademija v sodelovanju z evropskimi akademijami posveča tudi pouku naravoslovja in humanističnih predmetov na srednjih šolah.

Vedno več pozornosti pa namenja tudi lokalnemu in planetarnemu problemu – varstvu okolja in trajnostnemu razvoju, prav tako pa se odziva tudi na moralne stiske in stranpoti naše dobe, »s tem, da podpremo vzgojo v etičnih vrednotah otrok in mladine«.

Foto: Daniel Novakovič, STA


Akademik Trontelj je v zahvalnem nagovoru dejal, da je SAZU kljub visoki povprečni starosti članstva vitalna ter na razne načine navzoča v javnem življenju, članic in članov pa ne obremenjujejo konflikti interesov. »Glede prihodnosti, kljub današnjim stiskam, nismo črnogledi,« je dejal akademik Trontelj ter dodal, da je delovanje članic in članov SAZU v javnosti dobro sprejeto, za kar se je slovenskemu narodu in državnemu vodstvu ob koncu tudi zahvalil.

Vir: UPRS