ponedeljek, 4. november 2013

Slovesnost in podelitev priznanj ob Dnevu pravosodja

Ob Dnevu pravosodja, ki ga praznujemo 4. novembra, je na Vrhovnem sodišču RS, potekala slovesnost na kateri so se posameznikom, ki delujejo v okviru pravosodja zahvalili za njihovo življenjsko delo, vrhunsko strokovnost in prizadevnost. Letos je priznanje z medaljo prejelo 16 nagrajencev.



Priznanje z medaljo za življenjsko delo so prejeli upokojeni vrhovni sodnik Janez Breznik, upokojene višje sodnice Janka Šolinc, Majda Žužek in Ana Šfiligoj, upokojena okrajna sodnica Maja Kostanjšek, državni pravobranilki Mojca Modic Zule in Dušanka Gorjanc, upokojena vpisničarka Nada Beketič, upokojena sekretarka na pravosodnem ministrstvu Darinka Marija Kalan, javni uslužbenki na tožilstvih Vera Karba in Lidija Avsec, upokojeni vrhovni državni tožilec Andrej Polak in upokojeni višji državni tožilec Milan Birsa.

Upokojena okrožna državna tožilka Mira Polutnik Špringer je prejela priznanje z medaljo za izjemne delovne uspehe, prav tako pa tudi sekretar na direktoratu za pravosodno upravo Marjan Miklavčič in vodja sektorja za mednarodno pravno pomoč Ana Bučar Brglez.



Slavnostni govorec na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravne nagovore pa sta imela predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša in minister za pravosodje prof. dr. Senko Pličanič, ki sta podelila tudi priznanja z medaljami za življenjsko delo in izjemne delovne uspehe sodnikom, državnim pravobranilcem in javnim uslužbencem v pravosodju. Medalje za življenjsko delo državnim tožilcem pa je podelil generalni državni tožilec prof. dr. Zvonko Fišer.

Dan pravosodja, 4. november, so v pravosodju za svoj dan izbrali v spomin na leto 1918, ko je na ta dan začela veljati uredba o ureditvi in delovanju pravosodja, takratnega ministra za pravosodje Vladimirja Ravniharja, ki je slovenščino določila kot uradni jezik sodišč.

Besedilo in foto: Janez Platiše