sreda, 25. december 2013

Polnočnica v cerkvi sv. Štefana v Ljubljani

Polnočnico v cerkvi sv. Štefana, ki spada v župnijo Štepanjska vas Ljubljana, in jo vodijo bratje kapucini, je daroval brat Jaroslav Knježević. Pričela se je z božičnico, ki jo je pripravila mladinska glasbena skupina iz župnije Štepanja vas.

foto janez platise-7792

V polni cerkvi vernikov je po končani božičnici nastala tišina. Prižgale so se luči. Ob spremljavi orgel je iz grl cerkvenega pevskega zbora zadonela Sveta noč… in polnočnica se je pričela.

foto janez platise-7817

V nagovoru je brat Jaroslav Knježević med drugim dejal: "Bog nam je s svojim prihodom izkazal svojo ljubezen. Ljubezen lahko izkazujemo na dva načina. Prvi je, da ljubljeni osebi poklanjamo darila. Tako nas je Gospod ljubil v stvarjenju. Podaril nam je bivanje, rože, zrak, sonce, luno, zvezde, veselje…in še drugi način izkazovanja ljubezni, ki je veliko težji od prvega: pozabljati nase in trpeti za ljubljeno osebo. To je ljubezen, s katero nas je Bog ljubil v učlovečenju."

foto janez platise-7805

Ob zaključku nagovora pa je navedel misel pred nekaj tedni preminulega hrvaškega frančiškana Zvjezdana Linića, ki je zapisal: "Čudežen si, tako velik in dober; čutim, koliko ti je do vsakogar od nas. Zemlja je zacvetela v skrivnosti tvojega rojstva. Postala je lepša kakor v prvem trenutku stvarjenja. Kajti ti, Jezus, si najpopolnejši dar nebes temu svetu…«



Besedilo in foto: Janez Platiše