torek, 7. januar 2014

AIDA z odlično sopranistko Lilli Lee

Ljubljana - Januar bo v Cankarjevem domu z veliko koprodukcijsko operno predstavo zaznamovala Verdijeva večna mojstrovina Aida v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor. Novost premiere, ki bo v Ljubljani 11. januarja 2013 ob 19. uri na velikem odru Gallusove dvorane je v tem, da bo v naslovni vlogi nastopila odlična sopranistka Lilla Lee.


Glasbena mojstrovina velikega Giuseppeja Verdija in obenem ena najbolj presunljivih opernih zgodb o prepovedani, a nezadržni ljubezni med zmagovitim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso. Starodavni Egipt je skladatelja navdihnil za nesmrtne prizore ljubezenskega hrepenenja, ljubosumja in maščevalnosti, bojevniške časti in oblastniškega spletkarjenja ter do smrti neomajne predanosti in vdanosti v usodo.


V gledališki estetiki italijanskega režiserja Piera Francesca Maestrinija bo Aida Verdijevo glasbeno razkošje – od slovite zmagoslavne koračnice in ljubezenskih izpovedi do čarnih plesov sužnjev in pretresljivega finala – spojila z odrskim spektaklom, okvirjenim s toplo barvitostjo puščavske in skalne lepote dežele ob Nilu.


V veliki operi v štirih dejanjih Aida, Giuseppeja Verdija, ki bo izvedena v koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor in Cankarjevega dom bodo nastopili:

Dirigenta: Francesco Rosa
Režiser: Pier Francesco Maestrini
Scenograf: Alfredo Troisi
Oblikovalec luči: Pascal Merat
Kostumograf: Luca Dall'Alpi
Koreograf: Edward Clug

Aida, etiopska princesa Lilla Lee
Radames, poveljnik straže Renzo Zulian, Janez Lotrič, Miro Solman
Amneris, faraonova hči Guadalupe Barrientos, Irena Petkova
Ramfis, visoki svečenik Luciano Montanaro
Egiptovski kralj Valentin Pivovarov
Amonasro, kralj Etiopije David Marcondes, Jaki Jurgec
Svečenica Andreja Zakonjšek Krt
Glasnik Martin Sušnik

Zbor, balet in orkester Opere in Baleta SNG Maribor

Opera bo izvedena v italijanščini s slovenskimi nadnapisi.

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Marta Tiberiu