sreda, 22. januar 2014

Izgubo bo ZZZS pokril z lastnim rezervami

Ljubljana - Na tiskovni konferenci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je generalni direktor Samo Fakin povedal, da bo po prvi oceni ZZZS preteklo leto zaključil s primanjkljajem v višini 600.000 evrov, ki ga bodo pokrili z lastnimi rezervami. Relativno izravnan poslovni izid so lahko dosegli le s prenosom plačil, v višini 48,7 milijona evrov, na letošnje leto.

Zelo dobra obiskana tiskovna konferenca na ZZZS, foto Janez Platiše





















V nadaljevanju je beseda tekla o tem kako zagotoviti denar za poplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij v zdravstvu. Pojasnjeno je bilo, da bodo to naredili tako, da bodo zdravstvenim zavodom, v obliki akontacij, posodili denar, ki pa go potrebno tekom leta vrniti. To pa pomeni, da 34 milijonov evrov ni zagotovljenih v finančnem načrtu ZZZS.

Samo Fakin, generalni direktor ZZZS, foto Janez Platiše.
Samo Fakin je ob tem opozoril, da je treba teh 34 milijonov evrov v vsakem primeru pripeljati v sistem, sicer bodo imeli izgubo zdravstveni zavodi. Sicer pa izgubo javnih zdravstvenih zavodov po zakonu krije država. "Na koncu se bo vrnilo tja, kjer se je zadeva začela," je pripomnil. Meni tudi, da bi tisti, ki je to obveznost naložil, moral tudi zagotoviti denar.