četrtek, 9. januar 2014

Na Dunaju pričakujejo rekordno plesno sezono

DUNAJ - Več kot 450 plesnih prireditev se bo od sredine novembra do začetka marca zvrstilo na Dunaju. Po napovedih Dunajske gospodarske zbornice naj bi v letošnji sezoni zabeležili rekorden obisk, kar pol milijona gostov in 128 milijonov evrov prometa.



Letos naj bi se v različnih plesnih dvoranah po avstrijski prestolnici zavrtelo kar 500.000 gostov s celega sveta. Priložnosti za ples ne bo manjkalo, saj bodo številni tematski plesi zadovoljili najrazličnejše okuse. Plesna sezona se je s plesom Rdečega križa v mestni hiši začela že sredi novembra, svoj vrhunec pa bo s silvestrskim plesom v palači Hofburg, s plesom Dunajskih filharmonikov v Musikvereinu, z znamenitim opernim plesom v Dunajski državni operi ter s številnimi drugimi dosegla januarja in feburarja 2014.

"Dunajska plesna sezona bi lahko letos podrla rekord - tako glede števila obiskovalcev kot tudi glede prometa. Računamo na pol milijona plesnih navdušencev in 128 milijonov evrov prometa,“ je glede na nedavno raziskavo napovedala predsednica Gospodarske zbornice Dunaj, Brigitte Jank. Navdušenje nad plesi namreč kljub splošni gospodarski krizi z leti narašča. Lani so na vseh plesnih prireditvah skupaj zabeležili 450.000 obiskovalcev, v letošnji sezoni, ki bo za tri tedne daljša, jih pričakujejo še za dva odstotka več. Glede na anketo naj bi se plesov udeležilo 380.000 Dunajčanov, 65.000 gostov iz ostalih avstrijskih zveznih dežel in 55.000 tujih gostov.


Zaradi plesne evforije bo pridobilo tudi dunajsko gospodarstvo. Gostje bodo za priprave na ples in za udeležbo na njem zapravili skupno 128 milijonov evrov. Povprečni obiskovalec naj bi za vstopnico, obleko, plesni tečaj, taksi, frizerja, nakit in kozmetiko ter za večerjo na plesu odštel 255 evrov.

Čeprav bi pričakovali, da se ljudje udeležujejo plesnih prireditev predvsem zaradi plesa samega, ta vzrok med anketiranci ni bil na prvem mestu. Največ vprašanih se plesov udeleži zato, da preživijo lep večer s partnerjem, se družijo s prijatelji, uživajo v vzdušju in ambientu ter zaradi srečanja s poslovnimi partnerji.

Foto: Christian Fürthner in Michael Pöhn