sobota, 3. maj 2014

Na Gospodarskem razstavišču bo razstava o možganih

LJUBLJANA - V Stekleni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani se nam od 15. maja pa do 24. avgusta obeta zelo zanimiva in poučna razstava o možganih, ki nosi naslov Možgani – zgodba od znotraj, ki jo pripravlja Naravoslovni muzej iz Amerike. Razstava nazorno prikazuje kako možgani delujejo, čutijo, čustvujejo, razmišljajo in se spreminjajo.



Pripravljajo bogat spremljevalni program v obliki zanimivih predavanj in delavnic.
Vzporedno z razstavo pa Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa in drugi pripravljajo bogat spremljevalni program v obliki zanimivih predavanj in delavnic za različne starostne skupine, ki skuša poljudno odkrivati eno najbolj zanimivih zgodb od znotraj – človeške možgane. Obiskovalci se bodo lahko udeležili več kot 40 predavanj, med drugim bodo potekale tudi delavnice Možganski fitnes in večerna srečanja Možganski dialog.



Razstavo sestavlja sedem vsebinskih sklopov.
V uvodnem sklopu si bomo lahko ogledali prave človeške možgane in umetniški prikaz zapletenega sveta možganskih omrežij, nato pa še, kaj se dogaja v možganih plesalke med avdicijo. V sklopu o čutilih bodo obiskovalci sami lahko preizkusili, kako zaznavamo okolico in kako so lahko naše zaznave tudi varljive. Čustva nas vodijo pri naših odločitvah v različnih življenjskih situacijah in v tem sklopu bomo spoznali, kje v možganih nastajajo in kako. Mišljenje, kar je nekakšna prispodoba za človeške možgane, obsega različne funkcije, kot so jezik, spomin, načrtovanje; obiskovalci bodo na interaktiven način lahko preverili, kako spretni so njihovi možgani pri tem.



Najpomembnejša lastnost možganov je, da se spreminjajo od rojstva do starosti.
Najpomembnejša lastnost možganov je, da se spreminjajo – temu je posvečen sklop,v katerem je opisan razvoj možganov, sposobnost učenja in prilagajanja (npr. pri slepih), kako možgane okvarijo bolezni in kaj lahko naredimo, da ohranimo bister um. Na koncu še pogled v prihodnost; nova znanja, nove tehnologije, novi izzivi – kar je bilo včeraj še znanstvena fantastika, se danes razvija v raziskovalnih laboratorijih, jutri pa bo dostopno bolnikom in drugim.



Ogled razstave bo trajal dobro uro.
Razstava bo postavljena v Stekleni dvorani Gospodarskega razstavišča, ki se razteza na 1300 kvadratnih metrih. Ogled razstave trajal dobro uro, vodenje po razstavi ni neobhodno potrebno, vsi napisi so v slovenskem in angleškem jeziku.

Odpiralni čas, vstopnice, vodeni ogledi.Razstava bo odprta vse dni v tednu od 9.00 do 20.00 ure. V redni prodaji bodo vstopnice na voljo pri blagajni razstave od 9.00 do 19.00 ure. Redna vstopnica za odraslo osebo bo znašala 15 evrov, za študente, dijake in otroke 10 evrov, za šolske skupine 8,5 evrov, družinska vstopnica (dve odrasli osebi in trije otroci do 18 let) 39 evrov; za otroke do 6. leta v spremstvu staršev pa je vstop prost.



Vstopnice bo mogoče do 14. maja kupiti v predprodaji po znižanih cenah prek spletnega portala http://www.brains.si/o-razstavi/o-razstavi2/ in na recepciji Gospodarskega razstavišča, Dunajska cesta 18.

Ob sobotah in nedeljah bo, za 3 evre na osebo, ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00 uri organizirano vodenje za posameznike do zapolnitve 30 oseb v skupini.

Vir: Gospodarsko razstavišče
Foto: American Museum of Natural History

Ni komentarjev:

Objavite komentar