ponedeljek, 11. avgust 2014

Prisrčno odprtje 40. Svetovne skavtske konference

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je pod častnim pokroviteljstvom Boruta Pahorja, predsednika RS potekala otvoritev 40. Svetovne skavtske konference, ki bo potekala od 11. do 15. avgusta. Udeležence iz okoli 130 držav je nagovoril tudi Borut Pahor v katerem jih je pozval k vzgajanju tradicionalnih vrednot, ki jih je bil kot skavt v mlajših letih deležen tudi sam.



Predsednik Pahor je poudaril: "Rad bi vas spodbudil, da še naprej zvesto in inovativno te tradicionalne vrednote vzgajate zase in za ljudi okrog sebe. To so plemenite vrednote, ki že same po sebi naš svet delajo boljši za nas in za vse okrog nas - vrednote odgovornosti do skupnosti, vrednote požrtvovalnosti, sodelovanja, vrednote, ki v drugih vidijo najboljše in ne najslabše, ki znajo pogledati onstran razlik med nami."

25-foto jplatise-3157"Vse to nam daje upanje, da na takšnih konferencah razvijete to plemenito poslanstvo in jo predate novih rodovom," je dodal in skavtom zaželel dobro počutje v Sloveniji.

20140811  LJ, 40Tokratna konferenca bo potekala do 15. avgusta, na njej pa bo sodelovalo okoli 130 delegacij s približno 1200 udeleženci, kar bo po oceni slovenskih tabornikov največji letošnji konferenčni dogodek v Sloveniji. Na njej bodo med drugim oblikovali vizijo skavtske organizacije do leta 2023 kot del strateškega načrta, določili triletni načrt dela do leta 2017 in razpravljali o aktualnih temah v povezavi z mladimi. Konferenca je namenjena tudi izvolitvi 12. članov Svetovnega skavtskega komiteja, ki je najvišji organ Svetovne organizacije skavtskega gibanja.

44-foto jplatise-3182

Za vse udeležence so pripravili pester spremljevalni program. Med drugim bo potekal mednarodni večer, odprtje razstave taborniških in skavtskih fotografij na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, v parku Zvezda pa bodo v času konference potekale razne taborniške dejavnosti.



Zveza tabornikov Slovenije, ki je organizator konference, v skladu z načeli skavtskega gibanja deluje nepretrgoma od ustanovitve leta 1951. Ustanovili so jo začetniki skavtizma in gozdovništva, ki so na slovenskih tleh delovali vse od 20. let minulega stoletja, je pojasnil starešina Zveze tabornikov Slovenije Jernej Stritih. Po njegovih besedah se je treba povezovati in delovati širše. "Vsak je pomemben in mora prevzeti svoj del odgovornosti," je poudaril.

PRENOS V ŽIVO

Broadcast live streaming video on Ustream