četrtek, 8. januar 2015

Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji

V Ljubljani je potekal drugi delovni posvet projekta Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji (Active and Healthy Ageing in Slovenia - AHA.SI), ki se ga je udeležilo več kot 150 strokovnjakov iz različnih sektorjev. Udeleženci so podali svoja stališča in poglede na izzive starajoče se družbe. Spregovorili so še posebej o trgu dela in upokojevanju, preventivi padcev, pripravi na starost ter dolgotrajni oskrbi. Projekt, pri katerem sodelujejo številni partnerji, vodi in koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

VIDEO


Udeležence je uvodoma pozdravila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je povedala: »V okviru izvajanja projekta AHA.SI pripravljamo strokovna izhodišča za nacionalno strategijo zdravega staranja. Vesela sem, da na tem področju že zgledno sodelujemo predstavniki različni resorjev in civilne družbe. To ni samo garancija za uspeh projekta ampak tudi za uspešno soočanje z izzivi staranja v Sloveniji v prihodnje. Prepričana sem, da bo projekt AHA.SI uspešen doprinos k dolgoročni strategiji na tem področju, ki jo bomo morali skupaj pripraviti in sprejeti čim prej«.

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk je poudarila pomen soočanja s problematiko starajoče se družbe in povedala: »Slovenija nedvomno potrebuje novo strategijo, ki bo podala celovit odgovor na demografske spremembe. Strategija mora tako vsebovati področja vzdržnosti sistemov socialne zaščite, pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja, dolgotrajne oskrbe ter delovne aktivnost starejših in Vlada RS si je na teh področjih postavila ambiciozne cilje. Pri tem pa ne smemo pozabiti na pomembnost medgeneracijskega sodelovanja in sožitja.« 

Z njim se strinja prim. dr. Ivan Eržen, direktor NIJZ, ki je izpostavil pomen povezovanja različnih sektorjev za učinkovite rešitve obravnavane problematike: »Poslanstvo NIJZ je prispevati k boljšemu zdravju in k večji blaginji prebivalcev Slovenije.Svoje naloge kljub velikim prizadevanjem ne moremo opravljati zgolj s podporo zdravstva, potrebno je širše povezovanje in sodelovanje.

S projektom AHA.SI smo naredili pomemben korak pri povezovanju strokovnjakov, ki se ukvarjajo z izzivi, povezanimi s staranjem družbe. Veseli me, da smo uspeli vzpostaviti dialog z zainteresiranimi javnostmi, katerih stališča bodo pomembno prispevala k oblikovanju najprimernejših rešitev« in dodal: »V dolgoživi družbi je pomemben cilj vzpostavitev pogojev za zdravo in aktivno življenje. Dobro medsektorsko sodelovanje je predpogoj, da to dosežemo.«

»NIJZ kot koordinator skupaj s partnerji uspešno zaključuje prvo leto projekta. V tem letu so k projektu veliko prispevali različni deležniki, ki so osvetlili posamezna področja obravnavana v projektu in tako prispevali k oblikovanju predlogov rešitev,« je povedala dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, vodja projekta AHA.SI, NIJZ in dodala: »Verjamem, da bomo projekt uspešno nadaljeval tudi v tem letu in še nadgradili dobra sodelovanja«.