sreda, 21. januar 2015

SALOMA glasbena drama Richarda Straussa

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo 22. januarja v koprodukciji z Opero Hongkong premierno uprizorili glasbeno dramo v enem dejanju Saloma Richarda Straussa. Latvijski režiser Andrejs Žagars je sledil konceptu svoje lanskoletne postavitve v Operi v Hongkongu. Naslovno vlogo bo kot gostja pela rusko-avstrijska sopranistka Natalia Ushakova.

Programska misel sezone, skrivnost ljubezni je večja od skrivnosti smrti, je replika Oscarja Wilda iz sklepnega monologa damskega besedila Saloma. Istoimenska glasbena drama Richarda Straussa (1864–1949), ki jo je skladatelj komponiral po Wildovi predlogi, je ob praizvedbi leta 1905 kot meteor treščila na glasbeno prizorišče zgodnjega dvajsetega stoletja, avtorja pa povzdignila med enega najpomembnejših opernih skladateljev. 

Strauss je s pomočjo inovativne uporabe glasbe in s kritičnim razmislekom o tedanjih tradicionalnih kulturnih vrednotah in mejnih družbenih vprašanjih šokiral občinstvo in uspel ustvaril izjemno, a hkrati tudi kontroverzno delo. Osnova glasbene drame je biblijska zgodba o Janezu Krstniku, skozi optiko drznega fin de siècla pa smo priča utripu trenutka usodnega srečanja med ljubeznijo, poželenjem in smrtjo. 

Pomembno mesto v tem delu imajo tudi nekatere izrazito mejne teme (obsesija, maščevanje, incest, samomor, …), ki jih nobena družba ne bi smela prezreti. Kot zanimivost velja omeniti, da je le dve leti pred premiero Salome Strauss kot dirigent gostoval v Ljubljani.

Ustvarjalci predstave:
Loris Voltolini, Živa Ploj Peršuh, Andrejs Žagars, Reinis Suhanovs, Kristine Pasternaka, Ineta Sipunova, Kevin Wyn-Jones, Kirill Burlov, Tatjana Ažman

Solisti v nosilnih vlogah:

Jure Kušar, Branko Robinšak, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Natalia Ushakova k. g., Robert Vrčon, Aljaž Farasin, Dejan Maksimilijan Vrbančič.

Orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Besedilo: Janez Platiše
Vir: SNG Opera in balet Ljubljana