petek, 2. januar 2015

Že 100. predstava Hrestača v SNG Opera Ljubljana

V soboto, 3. januarja 2015, bo na odru ljubljanske Opere že stotič zaživela baletna zgodba Hrestač – Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa.

Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek.

  Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Predstava, ki je prava paša za otroški domišljijski svet, bo 3. januarja 2015 na odru SNG Opera in balet Ljubljana od premierne sezone 2002/2003 doživela že stoto ponovitev, kar je za tovrstne predstave izjemen dosežek. Obiskovalce gledališča in ostale ljubitelje baleta prepriča s svojo čarobnostjo in vedno znova pričara praznično vzdušje ter napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega. V gala predstavi bodo na ljubljanskem odru v osrednjih vlogah nastopili Rita Pollacchi (Clare), Petar Đorčevski (Boba Cratchita), Juki Seki (Duh smrti), Olga Andreeva (Božični duh) in Kenta Yamamoto (Hrestačev duh). Vir, foto in video: SNG Opera in balet Ljubljana