četrtek, 30. april 2015

Prvomajska poslanica ministrice Anje Kopač Mrak

Spoštovani delavci in delavke!

Ob prazniku dela je prav, da se spomnimo na generacije pred nami, ki so se borile za delavske pravice in za osemurni delavnik. Prvi maj je namreč opomin, da nič ni samoumevnega. Za vse se je potrebno boriti.

Žal je zdaj videti, da smo na veliko pravic pozabili. V družbi namreč opažam dve skrajnosti. Čeprav je gospodarska rast - tudi zaposlovanja je bilo v marcu toliko, kot že leta ne - je še vedno veliko brezposelnih. Na drugi strani pa je preveč ljudi prisiljenih v to, da delajo več kot osem ur, imajo vse manj pravic in za to niso ustrezno plačani. Torej nekateri preveč, drugi nič. Tu bomo morali najti ravnovesje, da ne bomo v nekaj letih zapravili vsega, za kar so se borili stoletja.

Toda kljub temu, kljub vsem krivicam in izkoriščanju, letos za praznike imamo nekaj razlogov za veselje in predvsem za upanje. Slovenija okreva. Imamo gospodarsko rast. Tudi napovedi so dobre. To se že, še bolj pa se bo moralo poznati tudi na trgu dela. Res upam, da bo zaradi gospodarske rasti več delovnih mest in da bodo bolj stabilna. Ker če bo več zaposlitvenih možnosti, bo tudi manj prostora za nespoštljivo ravnanje delodajalcev. Zaposleni bodo dobili nekaj več moči, ker bodo imeli možnost izbire.

Vsem delavcem, delavkam, vsem, ki vam je delo vrednota, čestitam za praznik dela in vam želim lepe prvomajske praznike.

Spoštujmo delo, se ga veselimo in ne pozabimo na svoje pravice!

Dr. Anja Kopač Mrak