petek, 8. maj 2015

Milan Brglez: Svoboda ni dana, ampak izbojevana

Ljubljana, 8.5.2015 - Predsednik DZ dr. Milan Brglez je na predvečer 70. obletnice konca 2. svetovne vojne kot slavnostni govornik na državni proslavi z naslovom 'Objemi me, svoboda', ki jo je režirala Katja Pegan in je potekala v Križankah poudaril, da 9. maja slavimo svobodo, ki pa "ni dana, ampak izbojevana” in da je “naša zgodovina polna zgledov, kako smo se zoperstavili tistim, ki so nam svobodo hoteli vzeti".

foto platise-7653

Govornik je spomnil, da je bilo zavedanje, kako dragocena je svoboda, med Slovenci in Slovenkami prisotno že mnogo pred začetkom druge svetovne vojne, saj so trpko izkušnjo o življenju brez pravic do svobodnega izražanja in svobode delovanja najprej občutili primorski rojaki, ki so po krivični rapalski meji ostali izven matične domovine. "Bila je vojna, v kateri je ena stran želela uničiti vse dosežke človeštva in postaviti svet na novih temeljih, ki s človečnostjo, kulturo, demokracijo, svobodo in ostalimi vrednotami zahodne civilizacije niso imele in tudi danes nimajo nič skupnega," je dejal dr. Brglez.

foto platise-7672

"In ko smo se pred skorajda 25 leti odločili za svojo državo, smo se zanjo odločili svobodno, zato moramo z njo ravnati odgovorno. Naša različnost nas ne sme ločevati, temveč bogatiti. Ne glede na naša svetovnonazorska in politična prepričanja vsi mi pripadamo isti državi in kot pravi Oton Župančič: "je domovina ena, nam vsem dodeljena". Za to domovino moramo delati in tej domovini smo dolžni služiti. Nam, na srečo, ni treba zanjo dati svojih življenj, moramo pa zanjo dati svoje najboljše talente."

foto platise-7631

"Slovenija je, verjamem, lahko ponovno uvrščena med evropske zvezde. Pri vsem tem vem, da lahko računam na vse nas. Z vami in vašo podporo za skupno dobro bodo koraki v boljši jutri lažji. Bodimo torej pogumni. Smo narod tistih, ki so se vedno znali zoperstavljati viharjem," je odločno poudaril dr. Brglez.

Govor na osrednji državni proslavi ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne pa končal z besedami: "Naj živi svoboda! Naj živi Republika Slovenija!"

foto platise-7643

Tokratna proslava, ki je bila v Križankah je bila vesela, radoživa, polna veselja optimizma in zanosa se je pričela s salvami z ljubljanskega gradu. Proslavo z naslovom 'Objemi me, svoboda', ki ga je je režirala Katja Pegan. V njej so s pesmimi upora, popularno glasbo ter narodno glasbo Evrope in ZDA nastopajoči "obudili čas zanosa, zmage, čutnosti in svobode".

foto platise-7696

Glasbo v prepletu Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Orkestra Slovenske vojske, Policijskega orkestra, Fake Orchestra, pevcev Tinkare Kovač, Omarja Naberja, Ane Vipotnik, Sandre Feketija, Karin Zemljič in Katje Sever so v svoje gibe ujeli plesalci v koreografiji Mihe Krušiča.

foto platise-7691

V ozadju so filmi Maje Weiss, Dena Baruce in drugih pripovedovali zgodbe dokumentarnih posnetkov osvoboditve evropskih in slovenskih mest ter vojnih dejavnosti. Slavnostni večer sta sklenila otroška pevska zbora Osnovne šole Koper in Radiotelevizije Slovenija.

Celoten govor Milana Brgleza lahko preberete TUKAJ

FOTOREPORTAŽA


Besedilo in fotografije: Janez Platiše