petek, 29. maj 2015

Na Ljubljanskem gradu ocenjujejo vina

Na Ljubljanski gradu v okviru sejma Vino Ljubljana, od petka do nedelje poteka 57. Mednarodno ocenjevanje vin. Več kot 320 vzorcev vin iz 21 držav, med drugim tudi iz Japonske, Urugvaja in Nove Zelandije bo ocenjuje 40 degustatorjev iz 11 držav pod vodstvom Iztoka Klenarja.



Prireditev, ki poteka pa pod pokroviteljstvom Kmetijskega ministrstva je obiskal tudi minister Židan, ki je prisotne pozdravil in nagovoril, ter potem skupaj z direktorjem GR Iztokom Bricljem sodeloval pri ocenjevanju enega vzorca vina, ki sta mu dodelila 81 točk. Ta vzorec sta ocenjevali še dve skupini strokovnjakov. Prva mu je dodelila 80, druga pa 81 točk.



Priznanja bodo podeljena letos med 15. in 17. oktobrom na sejmu Vino Ljubljana na Gospodarskem razstavišču. Podelili bodo odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate medalje.



Sejem Vino Ljubljana sodi med 10 najelitnejših ocenjevanj na svetu, tuja vina v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih. Poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu.



Sicer je prva pokušina vin v prestolnici potekala že leta 1811, prva razstava vina pa na Ljubljanskem velesejmu v okviru razstave Ljubljana v jeseni leta 1926.

OGLEJTE SI FOTOGALERIJO


Foto: Janez Platiše