sobota, 30. maj 2015

50. let programa Fulbright med Slovenijo in ZDA

Veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Hartley je ob 50. obletnici Fulbrihtovih štipendij v Sloveniji in 75. obletnici preostalih ameriških izobraževanj za Slovence 27. maja na vrtu svoje rezidence sprejel nekdanje udeležence izobraževalnih izmenjav med Slovenijo in ZDA.



Zbrane, bilo jih je okrog 300, sta ob 50. obletnici Fulbrightovega programa v Sloveniji in 75. obletnici začetka mednarodnih izmenjav z Združenimi državami Amerike nagovorila ameriški veleposlanik Brent Hartley in slovenski predsednik vlade Miro Cerar, nekdanji udeleženec programa Fulbright.



Veleposlanik Brent Hartley se je udeležencem izmenjav zahvalil za njihov prispevek in izpostavil: "Vemo, da pri teh izmenjavah ne gre le za akademski ali poklicni uspeh, ampak za izmenjavo znanja, vzpostavljanje medsebojnega spoštovanja, spodbujanje medkulturnega dialoga in razvijanje inovacij, da so v korist bližnjih. Z vlaganjem v Slovenijo smo vlagali v vas, da ste pomagali prinesti mir in razumevanje med kulturami. Vi lahko ustvarite prihodnost upanja, miru in blagostanja," je poudaril veleposlanik Hartley.



Miro Cerar pa je v svojem nagovoru spomnil na sočutje, iz katerega je William Fulbright pri ustanavljanju programa izmenjav izhajal in poudaril: "Trdno je stal za dejstvom, da znanje promovira strpnost in razumevanje med ljudmi." Izpostavil je še, da je razumevanje svojih sosedov edina pot, ki izbere diplomacijo pred vojno.



Na sprejemu je bil med najstarejšimi udeleženci Fulbrightovega programa 90 letni dermatolog Aleksej Kansky, ki se je v ZDA izobraževal v letu 1970 in 1971. V pogovoru je povedal: "Takrat s strani države izobraževanje v ZDA ni bilo najbolj zaželjeno. Zato sem pričakoval, da me bodo ovirali in nasprotovali, vendar mi pred odhodom v ZDA nihče ni nič rekel niti kakorkoli oviral. Kot dermatolog sem znanje izpopolnjeval na področju alergij. Ugotovil sem, da smo takrat na tem področju pri nas imeli medicino na visoki ravni in da smo bili zdravniki dobro izobraženi."



Prvi Fulbrightovi strokovnjaki in študentje iz Slovenije so odšli v ZDA leta 1965. Do zdaj je v Fulbrightovem programu izmenjave v ZDA sodelovalo že skoraj 400 slovenskih študentov in strokovnjakov. Prva dva, ki sta leta 1965 odšla na izobraževanje v v ZDA sta bila Baldomir Zajc in Ana Barbič.



Od začetka mednarodne izmenjave pred 75 leti se je različnih programov izmenjave, ki jih sponzorira ameriška vlada, udeležilo skoraj 900 Slovencev. Med njimi je mnogo znanih Slovencev: vrhunski znanstveniki, raziskovalci, kulturniki, pravniki, rektorji univerz, zdravniki, novinarji in predstavniki nevladnih organizacij.



Med njimi so sedanji predsednik RS in nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, sedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar, dr. Janez Potočnik, Franc Bogovič in Ivo Vajgl.



Program Fulbright je ustanovil ameriški senator J. William Fulbright leta 1946 (prvi udeleženci so odšli v tujino leta 1948) in zdaj deluje v več kot 155 državah po vsem svetu. Je eden najprestižnejših programov akademske izmenjave. Iz njega izvira več Nobelovih nagrad kot iz katerega koli drugega akademskega programa na svetu.

OGLEJTE SI ZANIMIVO IN LEPO FOTOGALERIJO

Besedilo in foto. Janez Platiše