petek, 24. julij 2015

Reši življenje s pravilnim razvrščanjem na avtocesti

Tudi letos bo Dars izvedel akcijo Reši življenje, ki je namenjena osveščanju o pravilnem razvrščanju na avtocesti. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v nesreči, vozniki omogočijo hitrejši dostop reševalnih in drugih intervencijskih vozil do ponesrečencev, kar poveča možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, ne le v primeru nesreč, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, je ponovno poudaril Zorin. Enako velja tudi za promet v predorih. Dodal je, da se osveščenost voznikov o pravilnem ravnanju v takšni situaciji izboljšuje, še vedno pa je ni dovolj.



Po poročanju slovenske tiskovne agencije se Dars trudi prometno varnost na avtocestah in hitrih cestah se povečati tudi z rednimi vzdrževalnimi deli, obnovitvenimi deli ter z novogradnjo odsekov in nameščanjem novih sistemov, za kar vsako leto nameni več deset milijonov evrov, je dejal Zorin. Dodal je, da je končni cilj njihovih prizadevanj na področju prometne varnosti avtoceste brez smrtnih žrtev.



Barbara Janežič iz Darsovega prometno-informacijskega centra pa je opozorila, da lahko vse vikende do konca avgusta na avtocestah in hitrih cestah pričakujemo zelo visoko gostoto prometa proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije proti slovenski in hrvaški Istri. Vozniki naj zato načrtujejo daljši čas potovanja in vnaprej razmislijo tudi o drugih poteh potovanja.

Foto: Janez Platiše
Video: DARS