ponedeljek, 13. julij 2015

Kralj gora in ljudomrznik – gledališka predstava

Studenec pri Domžalah, julij 2015 - Vrhunec letošnjega 15. Kulturno poletnega festivala Studenec pri Domžalah je uprizoritev romantično-komične čarobne igre s petjem Kralj gora in ljudomrznik. Avtor predstave je Ferdinand Raimund, prevod Borut Trekman, režija Alojz Stražar. Premiera bo soboto 18. julija ob 21. uri, predpremiera pa bo dan prej. Sledilo bo še petnajst ponovitev, vse do konca letošnjega avgusta. Podrobnejši razpored poglejte tukaj.

Glavni lik je gospod plemeniti Trapež, ki je kot bogat podjetnik radodarno ljudem posojal na zaupanje denar, ki mu ga niso nikoli vrnili, se zapre z družino in služinčadjo na svoje posestvo in postane nezaupljiv ljudomrznik.



Njegov odnos do sveta želi spremeniti dobri duh KRALJ GORA, ki mu nastavi ogledalo njegovega početja. Vzame mu dušo in njegov jaz, sam pa se spremeni vanj. Ob čudenju svojim lastnim nesmiselnim in trdovratnim napakam se g. pl. Trapež le odloči za drugačno pot in popravi krivico do vseh, še zlasti pa do svoje žene, hčere in njenega zaročenca, v želji, da bi se ljubila tako močno, kot ju je on po krivici sovražil.

Letos je 225 let od rojstva Ferdinanda Raimunda, avtorja številnih dram, igralca, dramaturga, režiserja in pesnika, ki je s svojimi deli v svojem času zaslovel po vsej Avstriji, Nemčiji in še dlje. Kljub časovni oddaljenosti avtorjevega ustvarjanja je Kralj gora in ljudomrznik imenitno napisana igra, ki drži za vse čase, še posebej pa za današnje. Predstava je njegova uspešnica, saj postavlja pred gledalce odlično besedilo, veliko zabave, komike, romantičnih, čarobnih pa tudi glasbenih užitkov, predvsem pa domiselno komičnih situacij ter besednih perfekcij in smešnih naključij.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pri Domžalah je letošnji festivalski program v Poletnem gledališču Studenec odprlo z jubilejnim koncertom Slovenskega komornega zbora v cerkvi sv. Lenarta na Krtini že 5. junija. Temu je sledil jubilejni koncert Ansambla Franca Miheliča in La Traviata v izvedbi SNG Opere in baleta Ljubljana.