sreda, 12. avgust 2015

Praznik terana in pršuta 2015

Tradicionalni praznik terana in pršuta ter praznik Kraševcev se bo letos v prenovljeni podobi in vsebini v organizaciji Razvojnega društva Kraševci za Kras odvijal 15. in 16. avgusta v Dutovljah. Praznik terana in pršuta je zamišljen kot praznik kraške kulture, zato so se morale stojnice s sladkorno peno, raznovrstno kramo in za Kras neznačilno ponudbo hrane in pijače umakniti domačinom. Častni pokrovitelj prireditve je Borut Pahor, predsednik RS.

foto platise-0143

»Gre za veliko in odmevno promocijo Krasa ter osrednjo prireditev kraške vinorodne pokrajine zato stavimo na naše ljudi, na krajevne skupnosti, na posamezne vasi, ki smo jim brezplačno dali prostor, da se predstavijo z domačim pršutom in teranom« poudari Svetozar Raspopović-Pope, vodja organizacijskega tima.

foto platise-0131

Prireditev se bo pričela že v petek z druženjem ob obnovljeni štirni Pučka v Godnjah. Temu bo sledila otvoritev razstave slik iz peska Stanke Golob in predstavitev nove kraljice terana in okrogla miza Kras – Trst. V soboto in nedeljo s bo program pričel že zgodaj dopoldne. Najbolj zgodnji si bodo lahko, poleg obvezne rezine na roko rezanega pršuta, lahko privoščili tudi kamnoseško marendo (malico) in se nato odpravili na pohode ali obiske Dutovskih kleti, se udeležili kamnoseških in rezbarskih delavnic.

foto platise-0127

Slavnostno povorko pa bo v nedeljo popoldne z lipiško kočijo vodil častni gost in častni pokrovitelj predsednik Borut Pahor. Organizatorji bodo do takrat izbrali tudi najboljšo živinorejsko in vinogradniško kmetijo, ki bosta iz rok predsednika države v dar dobila deset mladih krškopoljskih prašičev in tisočlitrski hrastov sod.

foto platise-0150

Med tem časom se bo na žaru vrtel velik vol, ki ga bodo na večer, ko se bo zvrstilo več kulinaričnih dogodkov, od spoznavanja pršutov različnih porekel do kulinaričnih delavnic s teranom in pršutom ter nastopom najboljših kuharskih mojstrov.

foto platise-0154

Društvo Kraševci in Kras obljublja vsekraški praznik, kakršnega še ni bilo zato naj vabi z ljudskim Ala grijemo! In zadj že številni odgovarjajo: Ben pa pejmo!

Podrobnejši program dogodka dobite na spletni povezavi:
www.praznikteranainprsuta.si/program.html

Foto: Janez Platiše