ponedeljek, 5. oktober 2015

50 let strokovnega razvoja kirurgije poškodb medenice v Sloveniji

BRDO PRI KRANJU - V soboto, 3. oktobra 2015 je bila v organizaciji Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in mednarodnega združenja travmatologov AO Trauma na Brdu pri Kranju organizirana slavnostna akademija, ki je zaznamovala 50 let strokovnega razvoja kirurgije poškodb medenice v Sloveniji.

Šlo za eno izmed zahtevnejših področij travmatologije, ki pa je danes v obeh kliničnih centrih dosegla visoko zavidljivo strokovno raven. Poškodbe medenice so tipično visokoenergetske poškodbe in prizadenejo predvsem ljudi v najbolj ustvarjalnem življenjskem obdobju. Med temi poškodovanci je največ motoristov, adrenalinskih športnikov po padcih z višine in seveda udeležencev v prometu. Včasih je več kot polovica takih poškodovancev umrla, preživeli pa so imeli večinoma hude trajne posledice.

Zahvaljujoč moderni travmatologiji, jih danes preživi nad 90 odstotkov, moderna rekonstrukcija medenica pa omogoča veliki večini zelo dobro kvaliteto življenja. Pred operativnim zdravljenjem teh poškodb, so bili taki pacienti obsojeni na več tedensko ležanje v postelji na skeletnih tegih, oziroma nekakšnih škripcih. Teh naprav v modernih bolnišnicah skoraj ne poznamo več, pacienti pa se po operativni rekonstrukciji in učvrstitvi neredko postavijo pokonci že dan ali dva po operaciji.

Načrtna kirurgija medenice se je začela v svetu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prav takrat, ko smo v Sloveniji operirali prvo poškodovano medenico (avgust 1965). Takratni operater je bil prim. dr. Jože Stare, dr. med. Od takrat se je začel sistematični razvoj te kirurgije, ki se je začela zelo hitro razvijati. V Sloveniji smo se aktivno pridružili temu razvoju in danes lahko rečemo, da je kirurgija poškodb medenice v Sloveniji v vseh pogledih na evropskem in svetovnem nivoju.

V UKC Ljubljana na leto operirajo od 70 do 100 takih poškodb in se s tem uvrščajo med največje take centre v Evropi. Zato imajo poseben medeničen tim, kjer so zbrani 4 kirurgi vseh generacij in vsi šolali tudi v tujini. Z razvojem tridimenzionalnega planiranja operacij so dodali tudi pomemben del novega znanja v svetovnem merilu.

Predstojnik KO za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matej Cimerman, dr. med., je ob tem dejal: "Slovenska travmatologija še vedno stopa v korak z Evropo, to pa lahko potrdimo prav na področju ene izmed najzahtevnejših področij sodobne travmatologije, na kirurgiji medenice. Slovenskim bolnikom omogočamo visoko stopnjo kakovostne obravnave in zdravljenja poškodb medeničnega obroča po najsodobnejših kirurških principih."

Vodja urgentnega kirurškega bloka Kirurške klinike UKC Ljubljana doc. dr. Anže Kristan, dr. med, je ob tem dejal: "Kirurgija medenice se je z leti gradila in naši začetki segajo v leto 1965, ko je pokojni prim. dr. Jože Stare, dr. med, prvič operiral poškodbo medenice v Ljubljani. Od takrat se to področje v Ljubljani stalno razvija. V zadnjem obdobju smo tudi eni vodilnih na področju računalniškega načrtovanja operacij medeničnih poškodb."

Na slavnostni akademiji je tekla beseda o razvoju te kirurgije v UKC Ljubljana in dolgoročnih rezultatih. Sodelovala sta tudi dva ugledna gosta iz tujine, ki sta pomembno zaznamovala kirurgijo medenice: Emanuel Gautier iz Švice in Keith Mayo iz Združenih držav.

Za objavo pripravil Janez Platiše