četrtek, 11. februar 2016

Slovenske orhideje iz Prekmurja so lepo darilo za Valentinovo

Dobrovnik – Slovenska orhideja iz Dobrovnika v Prekmurju, kjer vsak dan zacveti več kot 4000 orhidej, je lahko lepo darilo ljubljeni osebi za Valentinovo ali kak drug praznik. V tropskem vrtu pa lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta. Gre za Ocean Orchids, deset let staro podjetje s štiridesetimi zaposlenimi Slovenije, tik ob tromeji Madžarske in Hrvaške, ki ga vodita ustanovitelja Roman Ferenčak in Tomaž Jevšnik


V desetih letih obstoja in rasti proizvodnje tropskih orhidej iz rodu falenopsis (Phalaenopsis), je podjetje Ocean Orchids postalo eden največjih proizvajalcev teh cvetočih lončnic v Srednji in JV Evropi. V enem letu vzgojijo okrog 2 milijonov orhidej. Od tega približno 75 odstotkov orhidej izvozijo v 10 držav srednje in JV Evrope. Največji na Slovaško. Ostalo prodajo na domačem trgu.


Ko vstopimo nas objamejo različne barve tropskih orhidej iz rodu falenopsis. Nato nas sprejme prijazna Brigita Kelenc, ki nas iz lepo urejenega prodajnega prostora popelje skozi tropski vrt do rastlinjaka kjer dnevno zacveti okrog 4000 orhidej v 70 različnih barvah.


Tako tako veliko število orhidej ali kakih drugih rož, na enem, mestu še nisem videl. To ni vrtnarija, to je zelo, zelo velik sodobno opremljen rastlinjak (hoče se mi zapisati proizvodnja hala) za vzgojo slovenskih orhidej. Že sam vhod v tropski vrt je veličasten.


Vstopimo v šest metrov visok rastlinjak, ki so ga Nizozemci sprojektirali namensko za naše podnebje. Ima vso opremo za namakanja, osvetljevanje, navlaževanje, hlajenja, ogrevanja, senčilne zavese, in premični notranji transportni sistema s katerim se rastline vozijo. 'Vsa oprema je računalniško vodena' pove strokovno razgledana Brigita.


Orhideje Falenopsisi prihajajo iz tropov in imajo radi vlago. Takoj ko senzorji zaznajo, da je premalo vlage šobe pod stekleno streho takoj poskrbijo za dodatno vlago. Za ogrevanje poskrbi mati Zemlja, saj se rastlinjaki ogrevajo z geotermalno energijo. Energijo za ogrevanje prispeva termalna voda, zato je proizvodnja bolj ekološka od konkurentov, ki rastlinjake ogrevajo s fosilnimi gorivi, saj ni emisij toplogrednih plinov v okolje.


Orhideje, ki so včasih veljale za cvetje premožnih si jih danes lahko privošči vsakdo. Zato skoraj ni doma, kjer ne bi cvetele orhideje. Šele pred približno dvajsetimi leti smo v naših cvetličarnah odpravili prepričanje, da se teh rastlin ne da gojiti v običajnih blokovskih stanovanjih ali stanovanjskih hišah.Za prodajo je potrebno orhideje pregledat in lepo zapakirati. V rastlinjaku jih vsak teden pripravijo za prodajo blizu 25 tisoč.


Tropski vrt je zasnovan kot krožna pot. Med rastlinami so tudi take, ki jih bolj ali manj poznamo iz vsakdanjega življenja, a bolj po plodovih kot po tem, na kakšnih steblih zrastejo, kot recimo ananas in banane, ki jih letno natrgajo preko 60kg.


Zanimivo pa je videti tudi, kako rasteta avokado in vanilija, kakšna palma rodi papajo, kakšno je mangovo drevo in vsem znani ingver. Lahko pa vidimo tudi rast popra in kave. V vrtu nas navduši obsežna zbirka pisanih flamingovcev, velika izbira vzpenjalk, največja zelena stena v Evropi in številni ribniki z vodnim rastlinjem in pisanimi živalmi. Skratka prava džungla. Vidimo pa tudi, kot pravijo, največjo zeleno steno v Evropi.


Prav zato se splača ogledati Tropski vrt v Dobrovniku in ga združiti še z nakupom orhideje. Od 1. novembra do konca februarja je odpiralni čas od ponedeljek do sobote od 9. - 16. ure ob nedeljah pa od 10. - 16.00 ure. Od 1. marca naprej je Tropski vrt od ponedeljka do sobote odprt od 9. - 18. ure ob nedeljah pa od 10.-16. ure. Na velikonočni ponedeljek, 27. april, 1. in 2. maj in 31. oktober pa od 10. – 16. ure.