petek, 8. april 2016

Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

Ljubljana, 8. 4.2016 - Sladkorna bolezen ne predstavlja velikega bremena samo za bolnika in njegovo družino, temveč tudi za celotni zdravstveni sistem, je na posvetu o sladkorni bolezni, ki je potekalo v Državnem zboru, povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Predsednik Odbora za zdravstvo v Državnem zboru Tomaž Gantar pa je poudari skupno reševanje tega problema. Posvet je pripravilo Ministrstvo za zdravje in Odbor za zdravstvo v Državnem zboru in je bil posvečen svetovnemu dnevu zdravja.


Ministrica je dejala, da je v Sloveniji kar šest odstotkov prebivalcev, ki jemlje zdravila za sladkorno bolezen, kar pomeni približno 100.000 ljudi in je zato leta 2012 iz zdravstvene blagajne za zdravstvene storitve in medicinske pripomočke za bolnike s sladkorno boleznijo namenila 117 milijonov evrov.





















V ta namen je Slovenija lani sprejela resolucijo o gibanju in zdravi prehrani za prihodnjih deset let. Z resolucijo in akcijskimi načrti za preventivo in ozaveščanje se skuša zajeziti oziroma zmanjšati rast obolevnosti, je pojasnila ministrica. Poudarila pa je tudi pomen referenčnih ambulant, ki so kadrovsko okrepljene ambulante družinske medicine, v katerih posebno skrb namenjajo tudi obvladovanju kroničnih bolezni.





















V prihodnjih letih bomo v Sloveniji odprli 25 centrov za krepitev zdravja, za katere so v okviru kohezijskih sredstev pridobili 14,5 milijona evrov. Namen teh centrov je ljudem približati bolezen, jih izobraziti in ozavestiti. Začeli so tudi s programom o ozaveščanju in preprečevanju slepote, ki jo povzroča sladkorna bolezen.


Gantar pa je dejal, da je prav, da se vedno več poudarka daje vključevanju reševanja tega problema na več resorjev oziroma več politik. Po njegovem mnenju namreč na naše zdravje vpliva več politik in ne samo zdravstveni sistem.


Spodbudno pa je, meni Gantar, da mednarodna skupnost kot merilo razvoja v neki državi priznava tudi samo obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni. "Slovenija se lahko tudi na področju obvladovanja sladkorne bolezni pohvali z vizijo, ki postaja vizija mednarodne skupnosti," je dejal Gantar.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: Janez Platiše