sreda, 13. april 2016

Starost 67 let s 15 letno zavarovalno dobo je pogoj upokojitve po Beli knjigi

Brdo pri Kranju, 13. 4. 2016 - Ministrstvo za delo je predstavilo Belo knjigo o pokojninah, s čimer se začenja razprava o prihodnosti pokojninskega sistema. Temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe, je dejal vodja delovne skupine za pripravo Bele knjige Andraž Rangus z ministrstva. Pravico do predčasne pokojnine bi črtali. Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine pa naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.



Kot poroča STA naj bi postopno uvedli tudi točkovni sistem. Ta meri individualne dohodke v razmerju do povprečnega dohodka širšega gospodarstva, glede na ugotovljeno razmerje pa se določi število točk za vsako posamezno obdobje vplačanih prispevkov.

Tak sistem še vedno temelji na dokladnem principu, vendar je bolj pregleden od zdajšnjega sistema in omogoča bolj pravično odmero pokojnine, je poudaril Rangus ob današnji predstavitvi Bele knjige na Brdu pri Kranju. Po njegovih besedah se bomo v prihodnje upokojevali leto ali dve kasneje v primerjavi s sedanjo zakonodajo. Pokojnina iz prvega stebra pa bo višja kot sedaj, razmerje z našo zadnjo plačo bo med 60 in 70 odstotkov.

Za vzdržnost pokojninske blagajne je treba po njegovih besedah veliko narediti tudi pri zagotavljanju delovnih mest za starejše delavce in za mlade. Opozoril je sicer, da se Bela knjiga nanaša na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

Besedilo: Janez Platiše in STA