torek, 12. julij 2016

Balet Konfucij in drugi dogodki tega tedna Ljubljana Festivala

V sredo in četrtek bo v Cankarjevem domu z baletom Konfucij gostovalo Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče iz Pekinga. Glavna režiserka in koreografinja predstave je Dexin Kong, predstavnica 77. generacije potomstva tega velikega kitajskega filozofa, ki je živel v 6. in v 5. stol. pr.n.št.. Predstava opisuje Konfucijevo potovanje po deželah, ki je polno frustracij, saj se njegove sanje niso uresničile, njegova predanost pa ni bila nikoli poplačana, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.




Kot je povedal Yang Hu, ki igra Konfucija, so v predstavi povezali elemente kitajske tradicionalne kulture in ljudske elemente. Yu Yu igra glavnega Konfucijevega učenca; ta je v predstavi ženski lik. Svoj lik je označila kot predano učenko, ki skozi ples izraža spoštovanje do učitelja in mu zastavlja vprašanja. Konfucij je namreč večino svojih misli izrazil v obliki dialoga s svojimi učenci.

VIDEO POSNETEK NK ZA BALET KONFUCIJ IN DRUGI DOGODKI TEDNA


V sklopu Ljubljana festivala bo drevi v preddverju Križank predstava Tako je govoril Zaratustra v režiji Matjaža Bergerja. Do konca tedna bo festival ponudil še balet Konfucij Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega dramskega gledališča iz Pekinga ter predstavo Pilad newyorškega gledališča La MaMa z igralcem Markom Mandićem.

Predstava Tako je govoril Zaratustra je, kot je na današnji novinarski konferenci povedal Berger, nastajala v zelo kolektivnem duhu. Uprizoritev izhaja iz Nietzschejeve temeljne ideje o čezčloveku kot notranji preobrazbi človeka, da ustvari presežek samega sebe.

V predstavi, ki črpa iz istoimenske filozofske pesnitve nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja, so si skupaj s soustvarjalci izbrali hojo po liniji Nietzschejevega zasledovanja mostu med živaljo, človekom in čezčlovekom. Človek je namreč za Nietzscheja vselej prehod: most in ne cilj, vrv nad prepadom, ki na svoji poti išče sopotnike, soustvarjalce, s katerimi bi delil in ustvarjal.

Predstava, ki je nastala v produkciji novomeškega Anton Podbevšek teatra, je bila premierno uprizorjena v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Nastopajo skupina Laibach z avtorsko glasbo ter igralci in soustvarjalci Pavle Ravnohrib, Jana Menger, Joseph Nzobandora, Ana Pandur Predin, Janez Hočevar, Barbara Ribnikar, Lana Voljč in skakalec s palico Jure Rovan.

S predstavo Pilad italijanskega pesnika, režiserja in pisatelja Piera Paola Pasolinija pa bo v Križevniški cerkvi v petek gostovalo gledališče La MaMa iz New Yorka. Predstava, ki jo je režiral Ivica Buljan, kot posebni gost pa v njej nastopa Mandić, je premiero doživela decembra lani. Newyorški kritiki so jo po besedah Roberta Waltla razglasili za enega od vrhuncev gledališke sezone v New Yorku. Predstavo, ki bo izvedena v angleščini, je označil kot zelo fizično.

Pasolini je tragedijo v verzih, ki jo je začel pisati leta 1966, osnoval na Ajshilovi Oresteji. V njej obravnava pomenljive družbene teme - demokracijo, potrošništvo, novi model masovne mentalitete, boj za družbene spremembe.

Poleg tega v Križankah v teh dneh poteka že 19. mednarodna likovna kolonija. Selektor Tomo Vran je letos k sodelovanju povabil slovenske umetnike Barbaro Demšar, Simona Kastelica, Tanjo Špenko in Tino Konec. S Hrvaške prihaja Đanilo Božič, iz Italije Lorenzo Viscidi, s Poljske Monika Grygier, iz Nemčije pa Renate Kasper. Kot je povedal, vsi slikajo na pergoli, vzdušje pa je označil za zelo ustvarjalo. Kolonija se bo sklenila z odprtjem razstave nastalih del v Viteški dvorani Križank v petek ob 12. uri.

Besedilo in foto: Janez Platiše
Vir: STA, LF