sobota, 30. julij 2016

Vladimir Putin: "Hvala Slovenija"

Ruska kapelica pod Vršičem,Ljubljana, Brdo pri Kranju, 30. 7. 2016 - Ruski predsednik Vladimir Putin se je med obiskom v Sloveniji udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem in odkritja spomenika ruskim vojakom na Žalah ter se zahvalil Slovencem za ohranjanja spomina na ruske vojake. Gostitelju Borutu Pahorju pa se zahvalil tudi za priložnost za pogovore o razvoju gospodarskih odnosov.





















Na slovesnosti ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice je visoki ruski gost pohvalil skrb Slovencev za kapelico, ki so jo v spomin na pod plazom umrle sovojake pred stotimi leti zgradili ruski vojni ujetniki. "V imenu Rusije bi se vam rad zahvalil za vse, kar ste naredili, da se ohrani spomin na žrtve vojn in na vse, kar smo skupaj dali na oltar tako prve kot druge svetovne vojne," je dejal ruski predsednik in požel prvega izmed več aplavzov zbranega občinstva na slovesnosti.




















Slovenski predsednik Pahor pa je v svojem nagovoru opozoril, da mir ni samoumeven, na kar nas opozarja tudi Ruska kapelica. Opozoril je, da se svet sooča z novimi varnostnimi grožnjami, zlasti s teroristično grožnjo, a je prepričan, da jo bo svet premagal. "Za nove, inovativne oblike skrajnega in surovega nasilja bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti," je dejal Pahor.




















Kakih 2500 zbranih na slovesnosti pod Vršičem je nagovoril še predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina, sledila je pravoslavna molitev pod vodstvom vodje urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolita Hilariona.

















Med udeleženci slovesnosti so bili številni slovenski politiki in gospodarstveniki. Med njimi sta bila tudi premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk, ki se poteguje za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, pri čemer bo imela Rusija enega odločilnih glasov.

















Slovenski in ruski predsednik sta nato na ljubljanskem pokopališču Žale s položitvijo vencev odkrila spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije. Spomenik sestavlja osem stebrov, razporejenih v polkrog. Predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov.

















Zatem sta se predsednika, ki sta potovala skupaj v limuzini ruskega predsednika, podala še na pogovore na Brdo pri Kranju, kjer sta se najprej sprehodila po parku kompleksa, nato pa se še kratko javno nagovorila.




















Pogovorom na štiri oči je sledila delovna večerja. Zatem je ruski predsednik Putin končal obisk v Sloveniji in odpotoval v domovino.

FOTOGALERIJA: RUSKA KAPELICA - PRIHOD IN ODHOD PUTINA TER PAHORJA
20160730  RUSKA KAPELICA POD VRŠIČEM - PRIHOD IN ODHOD PUTINA IN PAHORJA

Besedilo in foto: Janez Platiše in STA