nedelja, 7. avgust 2016

Praznik trniča na Veliki planini zaključil kamniški kulinaričen vikend

Prvi kamniški kulinarični vikend se je zaključil s praznikom trniča na Veliki planini. Obiskalo ga je veliko ljudi vendar nekoliko manj kot lani. Samo z žičnico se jih je pripeljalo preko 1500. Veliko pa jih je prišlo organizirano na žegnanje k kapelici Marije Snežne. Prevladovali so domačini kar je razumljivo saj javni prevoz iz Kamnika do žičnice Velika planina ni bil organiziran.




















Že v zgodnjih dopoldanskih urah se je pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino kar trlo obiskovalcev, za prevoz z nihalko je bilo treba čakati okrog 45 minut, ki so si želeli obiskati in ogledati edinstveno kraško planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zaradi praznika Marije Snežne, zavetnice istoimenske kapelice, v začetku avgusta že tradicionalno poteka velik Planšarski praznik, na godovni dan, 5. avgusta, in prvo nedeljo zatem pa v kapelici pripravijo bogoslužje z žegnanjem.




















Sir trnič so pastirji na Veliki, Mali in Gojški planini izdelovali predvsem v 19. in začetku 20. stoletja, izročilo pa se je ohranilo vse do današnjih dni. Oblikovali so ga v nekakšne kepice, ki naj bi spominjale na ženska prsa. Vedno so naredili par. Pastir je en tak sir poklonil svoji izvoljenki, drugega pa je obdržal. Vsak pastir je tudi izrezljal in po svoje okrasil posebne deščice, ki so jim rekli pisave. Vzorce teh pisav so odtisnili v sir in ga tako okrasili.



Praktični postopek izdelave trniča so prikazovali pri Preskarjevem muzeju, ki ohranja spomin na pastirsko dediščino, sirarki Helena in Sonja Kropivšek iz kmetije Pr'Gabršk. V pripravi so se lahko preizkusili tudi obiskovalci. Že vnaprej pripravljeno soljeno skuto so z rokami oblikovali v kepe in vanje s posebno izrezljanimi pisavami za trniče vtisnili ornamente. Za prijetno vzdušje sta skrbela harmonikar in baritonist, ki sta obiskovalce bliže vabila z zabavnimi vižami.




















Nedaleč od muzeja sta se na prenosni stojnici Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik predstavljala tudi nova izdelka Okusov Kamnika, čokoladi s trničem in rušovcem, ki sta bili uradno predstavljeni na petkovem kulinaričnem večeru. Čokolada z nekoliko drugačnim okusom je na voljo tudi v Turistično-informativnem centru Kamnik, sir trnič pa na več lokacijah v Kamniku in okolici.




















Sobotni dan kulinaričnega vikenda je zaznamoval kulinaričen ogled mesta Kamnik, ki se je zaradi velikega zanimanja zgodil v dveh skupinah. Nov turistični produkt, kjer udeleženci izvejo mnogo skrivnosti o srednjeveškem mestu, še dodatno popestrijo postanki pri kamniških gostinskih ponudnikih. V dobrih treh urah si tako obiskovalci ogledajo vse pomembnejše znamenitosti in se obenem dobro najedo. Degustacija tradicionalnih kamniških jedi poteka na petih točkah v mestu, in sicer v Gostilnici in kavarni Pri podkvi, trgovinici Zlata ptička, kavarni Veronika, piceriji Napoli in Kavarnici na Glavnem trgu.





















Vodenje, ki je udeležence navdušilo tako zaradi izvrstne hrane kot tudi zaradi samega mesta, se bo zaradi izjemnega zanimanja ponovilo 27. avgusta v okviru tradicionalne tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Prijave na kulinaričen ogled, ki bo tudi tokrat po promocijski ceni 9 eur/osebo, sprejemamo do petka, 26. avgusta, v Turistično informativnem centru Kamnik ali pa na telefonski številki 031/388-324.

Besedilo: Janez Platiše in Sara Vidmar
Fotografije in video: Janez Platiše