četrtek, 1. september 2016

Ljubljana Festival napoveduje nastope slavnih imen

Ljubljana, 1. 9. 2016 - Na Ljubljana festivalu ponovno napovedujejo nastope slavnih imen. V soboto v Cankarjevem domu koncert nizozemskega Kraljevega orkestra Concertgebouw pod taktirko Daniela Gattija skupaj z Mednarodnim orkestrom Ljubljana Akademije Branimir Slokar, v petek pa bodo nastopili Laibachi s simfoniki RTV, prihodnji ponedeljek pa Manca Izmajlova.


Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama velja za trenutno enega najboljših orkestrov na glasbeni sceni. Uvodno skladbo - Debussyjev Preludij k favnovemu popoldnevu - bodo glasbeniki, ki jih bo vodil priznani maestro Gatti, izvedli z nekaj člani Mednarodnega orkestra Ljubljana.


Skupina Laibach po februarskem koncertu v bruseljskem kulturnem središču Bozar, ki ga je izvedla ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene prestolnice v tem letu, v petek v ljubljanskih Križankah pripravlja razširjen koncertni program, ki bo po besedah člana zasedbe Ivana Novaka razdeljen v dva dela.


V prvem delu bo mogoče premierno prisluhniti polurni avtorski kompoziciji, ki je nastala po motivih Prešernovega Krsta pri Savici in se obenem prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane opere Edvarda Griega Olaf Trygvasson. Obe deli tematizirata pokristjanjevanje, je povedal Novak. V drugem delu bodo na sporedu skladbe, ki so jih s simfoniki RTV odigrali že v Bruslju, a bodo aranžmaji, ki jih je priredil Anže Rozman, dodelani za večji orkester.


Tudi v Ljubljani bo simfonikom dirigiral Simon Dvoršak. Kot je dejal na novinarski konferenci, orkester nima le spremljevalne vloge, pač pa je enakovreden skupini. Za dirigenta je to kar velik izziv, saj ni v glavni vlogi, ampak mora slediti tempu, ki ga skupina daje orkestru. Posebnost so tudi slušalke, ki jih dirigenti po Dvoršakovih besedah niso vajeni. Skupino in orkester bo spremljal še 16-članski pevski zbor.


V ponedeljek, 5. septembra, bo mogoče prisluhniti koncertu Mance Izmajlove, ki ga bo izvedla ob spremljavi simfoničnega orkestra pod dirigentskim vodstvom njen soproga Benjamina Izmajlova, slovenskih solistov in Komornega zbora Ave. Koncert, predviden za ljubljanske Križanke, bo po besedah direktorja festivala Darka Brleka zaradi slabe vremenske napovedi prestavljen v Slovensko filharmonijo.


Pevka je skupaj z možem Benjaminom, ki se podpisuje pod večino priredb skladb na programu, želela zbrati najlepše slovenske pesmi, ki so se ohranile skozi stoletja. Med njimi bodo narodne in ponarodele pesmi, samospevi in Avsenikove skladbe. Koncert z naslovom Pesmi mojih krajev glasbenika posvečata 25-letnici samostojnosti Slovenije.


Prav tako v ponedeljek bodo v Viteški dvorani predstavili avtorski projekt Zeleno polje, rdeča prst uglednega slovenskega skladatelja Pavla Mihelčiča. Posebnost glasbeno-besedilnega recitala bodo prav za to priložnost izdelana tolkala iz kamnov in pečene gline akademskih kiparjev Alenke Vidrgar, Dragice Čadež in Boštjana Lapajneta.

VIDEO POSNETEK TISKOVNE KONFERENCE



Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: Janez Platiše in Ljubljana Festival
Video: Ljubljana Festival