ponedeljek, 5. september 2016

Mihelčičev koncert s kamni, keramiko in vodo

Ljubljana, 5.9.2016 – V Viteški dvoran Križank je svoj avtorski projekt Zeleno polje, rdeča prst predstavil skladatelj Pavel Mihelčič, ki je med drugim napisal posebno skladbo za kamne, keramiko in vodo. Mihelčič je povedal, da je že ob lanskem posebnem večeru v sklopu Ljubljana festivala dobil idejo, da bi napisal skladbo za kamen oziroma keramiko, dolgo pet minut.


Ob sodelovanju z akademskimi kiparji Alenko Vidrgar, Dragico Čadež Lapajne in Boštjanom Lapajnetom pa so nato nastala prav posebna tolkala iz kamnov in pečene gline, ki so ponudila več od pričakovanega. V ustvarjalnem procesu je skladatelj v skladbo vključil še vodo, ki je bila poleg zvoka uporabljena kot vizualni učinek.


Nastala je 22-minutna skladba z naslovom Kamen in voda, ki sta jo na posebnih glasbilih izvedla Franc Krevh in Matevž Bajde. V skladbo so bile vključene tudi Mihelčičeve misli iz njegovih esejev oziroma razmišljanja o glasbi. Projekt Zeleno polje, rdeča prst vključuje še Mihelčičeve improvizacije za klavir in violončelo.

VIDEO


Posebna tolkala in glasbeni instrumenti bodo do 21. septembra na ogled v Viteški dvorani Križank, kjer je bil tudi koncert.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto in video: Janez Platiše