sreda, 5. oktober 2016

Moška poslovna oblačila iz ekoloških tkanin

V današnjih dneh smo priča pravi poplavi tekstilnih izdelkov, a klasične moške obleke še vedno ostajajo stalnica. Stalnica, znotraj katere je prostora za inovativnost še vedno dovolj, trdi Zlata Zavašnik, lastnica in direktorica podjetja Sens. »To jesen sem želela svoji kreativnosti dati prosto pot. Nastala so moška oblačila, nekoliko drznejša kot poprej, in kar je še pomembnejše – izdelana so iz ekoloških tkanin,« dodaja ustanoviteljica istoimenske blagovne znamke, ki se že 22 let ukvarja izključno z moško modo in je tudi oblikovalka vseh Sensovih oblačil.

Zlata Zavašnik v družbi z Matjažem Kumeljem, Luko Mulcem in Boštjanom Romihom, foto Ana Gregorič
Zavašnikova pri svojem ustvarjanju stremi k izdelovanju trajnostnih izdelkov. Vse ljubitelje mode nagovarja tudi s pravkar predstavljeno kolekcijo. Z veseljem poudarja, da ji je pri njenem snovanju na pomoč priskočil dolgoletni dobavitelj tkanin iz Italije, E. Miroglio. Ta je lani pridobil certifikat za izdelavo tkanin iz ekološke volne merino in poliestrskih vlaken, ki so v celoti pridobljena iz odpadnih plastenk: »E. Miroglio najde surovine za tkanine v lokalnem okolju – plastenke so izključno mehansko predelane v severni Italiji, volno merino pa odkupi od lokalnih rejcev, katerih ovce se prosto pasejo na travnikih.«

Drzna Sensova kolekcija jim lepo pristoji - z leve Matjaž Kumelj, Boštjan Romih in Luka Mulec, foto Ana Gregorič


Tri kose oblačil – suknjič z zadrgo na rokavu, skrajšani suknjič in suknjič s špic fazono sta predstavila uspešna manekena Matjaž Kumelj in Luka Mulec. Prav Mulec, ki je tokrat predstavil Sensovo kolekcijo oblačil, je na modnih revijah v tujini nosil tudi blagovno znamko Versace. V modnih in hkrati ekoloških oblačilih, ki so primerna tako za slovesne kot tudi poslovne priložnosti, se je več kot odlično počutil tudi televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih. »Zlata Zavašnik je bila vedno en korak stran in en korak pred konkurenco. Spoštujem vse, ki si upajo biti v tako zahtevni branži, kot je modna industrija, v tej majhni Sloveniji malo bolj drzni in drugačni ter na tako visoki ravni. Zato Zlati čestitam za drznost in današnji uspeh.«

VIDEO POSNETEK


Izdelava ekoloških tkanin je okolju prijazna – poraba vode je manjša za kar 94 odstotkov, poraba energije je manjša za 60 odstotkov, v okolje pa se sprosti za 32 odstotkov manj ogljikovega dioksida. »Oblačila iz volne merino nas pozimi grejejo, poleti pa hladijo. Poleg tega zaradi keratinske osnove ne vpijajo telesnega vonja, a to seveda velja le v primeru, da je tkanina podložena z viskozo in ne s poliestrom,« dobre lastnosti tovrstnih oblačil izpostavi Zavašnikova.

Direktorica Sensa in oblikovalka Zlata Zavašnik predstavlja drzna moška oblačila iz ekoloških tkanin, foto Ana Gregorič


Tokratno trendovsko in hkrati tudi ekološko obarvano jesensko kolekcijo je Sens namenil ozaveščenim moškim, ki želijo iti v korak z modo. Ljubitelji klasične moške mode pa bodo lahko na svoj račun prišli decembra, ko bodo v Sensovi trgovini na voljo tudi klasične obleke iz ekoloških tkanin.