torek, 6. december 2016

Kuharski mojstri predstavljajo nove tradicionalne jedi Ljubljane

Skupaj s priznanimi ljubljanskimi kuharskimi mojstri na Turizmu Ljubljana pričenjamo kampanjo Okusi Ljubljane v decembru. Izbrane ljubljanske restavracije bodo ves december po promocijskih cenah ponujale nove jedi, s katerimi smo v sodelovanju s prof. dr. Janezom Bogatajem osvežili Okuse Ljubljane. Prvi teden bodo v restavraciji JB predstavljali telečji priželjc, v restavraciji Strelec žabje krake in sladico Lepa Ljubljanka, v Gostilnici 5-6 kilogramov pa bodo na voljo mušelni.

Kosilo - novinarska konferenca v JB restavraciji (1024 x 683)
Telečji priželjc, zelenjava z ljubljanske tržnice, čokoladni tris. Restavracija JB.

Janez Bratovž je v svoji restavraciji JB predstavil telečji priželjc, prvo jed iz nabora Okusi Ljubljane. Za predjed je ponudil zelenjavo z ljubljanske tržnice za sladico pa čokoladni tris. O tradicionalnih jedeh je povedal: »Meni so najpomembnejše sestavine in osnovni okusi. Če delam tradicionalno jed, želim, da ta ohrani značilen okus, material pa spremenim z različnimi kuharskimi tehnikami. Na koncu ni videti kot običajna jed, okus pa je vseeno prepoznaven.« Sicer pa se kuharskemu mojstru Janezu Bratovžu zdi predvsem pomembno, da se ne pustimo globalizirati, kot se drugod: »Vsi uporabljajo enake materiale. Pri nas imamo še vedno dobre kmete, ki imajo pravo zelenjavo, imamo dobre mlinarje, ki imajo pravo polento in moko, slovenski siri pa so vedno boljši. To je treba ohranjati.«

Gostilnica 5-6kg_mušelni (1024 x 683)
Mušelni, Gostilnica 5-6kg

V Gostilnici 5-6 kilogramov
dajejo poudarek predvsem domačnosti. Lastnica Barbara Repe meni, da se gost bolje počuti v domačem okolju: »Ambient, odnos z natakarjem, bližina ljudi … To smo mi – majhni in domači.« Posebnost gostilnice je tudi krušna peč, ki jo pri kuhi s pridom uporabljajo. Mušelni so zato idealna jed saj je teletina gratinirana v krušni peči. Njihova posebnost je tudi kvašeno testo, ki vzhaja kar štiri do sedem dni. Zaradi tega postopka je njihovo testo za pico povsem mehko in tako lahko, da vam ne bo obležalo v želodcu.

Strelec_Lepa Ljubljanka (1024 x 683)
Lepa Ljubljanka, Gostilna Strelec.

Igor Jagodic iz gostilne Strelec pa opaža, da domača hrana navdušuje tudi tuje goste, zato so se odločili, da vedno ponujajo tudi jedi iz nabora Okusi Ljubljane: »Tuji gostje so navdušeni nad kakovostjo hrane, nad tem, kako kreativni smo, nad našimi lokalnimi sestavinami. Ko se odločimo, da bomo neko jed, ki je primerna sezoni, ponudili, razmišljamo predvsem, kaj se da s temi sestavinami narediti, da še vedno ohranimo prvinski okus in nek prepoznaven okvir.«

dopisni-papir-template_header-1-660x378

Tekom meseca decembra se bodo v akcijo vključili še Hotel Park, Hotel City, Hotel Cubo, Slon 1552, Kult 316, Restavracija pri Levu, Central Hotel, Monstera bistro, Gostilna na Gradu, Atelje in Vivo D 125. O ponudbi jedi in izbranih restavracijah bomo poročali vsak teden. Projekt Okusi Ljubljane je del širšega prizadevanja Turizma Ljubljane za razvoj kulinarične ponudbe v prestolnici in regiji, s katerim želimo tipične ljubljanske jedi, pripravljene na sodoben način, približati domačemu trgu ter s tem podpreti lokalno izročilo in domače ponudnike.

Foto: Simon Pintar in Jernej Prelac