sreda, 22. marec 2017

Mednarodni velnes kongres: Na vodi lahko temelji razvoj slovenskega turizma

Ljubljana, 22. marca - Voda je temelj zdravja, dobrega počutja in vitalnosti, je glavno sporočilo mednarodnega velnes kongresa, ki je potekal v Državnem svetu. Ob tem so si bili prvi govorci enotni, da je voda ena razvojnih prednosti Slovenije, na kateri bi lahko temeljil tudi razvoj slovenskega turizma.




Marija Mikačić Turnšek z Višje šole za kozmetiko in velnes v Ljubljani je kongres začela z besedami, da je voda svečenica zdravja, lepote in energije ter da vpliva na telo in um.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar je spomnil, da v svetu že potekajo boji za vodne vire, multinacionalke pa imajo moč, da jih tudi privatizirajo. Opozoril je, da moramo biti pozorni na tovrstne želje. "Slovenija se lahko pohvali z veliko vodnatostjo, prav voda je ena naših razvojnih prednosti. Na njej lahko temelji tudi razvoj slovenskega turizma. Je bogastvo, ki se ga trenutno še premalo zavedamo," je izpostavil Bervar.

Tudi poslanka Alenka Bratušek je mnenja, da je možnosti razvoja turizma, povezanih z vodo, veliko. Dejala je, da lahko kakovostni vodni viri in njihova raba pomenijo osrednjo turistično prednost Slovenije.



V zadnjih nekaj letih slovenski turizem raste hitreje kot v povprečju v Evropi. Slovenska naravna zdravilišča po besedah državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu Eve Štravs Podlogar predstavljajo tretjino slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija je prav za leti 2016/17 kot osrednjo tematiko izbrala zdravilne vode.

"Slovenska naravna zdravilišča so bila uspešna tudi pri črpanju evropskih sredstev, zato jih je veliko obnovljenih, z novimi produkti. Na ministrstvu pa smo pripravili razpis za inovativne turistične produkte, kjer se prav tako odpira novo obzorje," je povzela državna sekretarka.



V prvem delu kongresa je Andreja Kukec z medicinske fakultete izpostavila tudi pomen mikrobiološkega stanja voda. Na račun ekstremnih vremenskih pojavov se bo količina in kakovost pitne vode zmanjševala. Zgodovinska dejstva ter spremljanje in ustrezen nadzor voda v Sloveniji pa je po njenem mnenju tako dober, da lahko trdimo, da je voda v Sloveniji varna in dostopna.



O pozitivnem vplivu vode na naše počutje pa je govorila arhitektka Anja Jutraž. Izpostavila je, da nas voda, morje, sprošča, tako vizualno kot zvočno, zato so pomembni vidiki umeščanja vode v urbano okolje. Spomnila je na pozitiven vpliv fontan v mestih, pogled na morje iz bivanjskih prostorov. "Voda daje kakovost in dodano vrednost prostoru," je dejala in dodala nekaj primerov - mestna plaža v Beogradu, jezerce ob Oslu in številne druge.

V nadaljevanju kongresa, ki se ga udeležujejo tudi predavatelji iz Hrvaške in Srbije, so se posvetili termalnemu turizmu, pomenu hidracije in pozitivnim vplivom morja. sta