ponedeljek, 1. maj 2017

1. maj na Rožniku – Delu je treba vrnit vrednost in čast

Ljubljana, 1.5.2017 - Na Rožniku, kjer se je zbralo nekaj tisoč ljudi, je bil slavnostni govornik Zoran Janković v katerem je kar nekajkrat poudaril: "Čast in oblast dobro opravljenemu delu z dobrim plačilom." Zavzel se je za stabilno gospodarstvo, ki bo omogočilo nadaljnji razvoj in boljši socialni položaj delavcev.


Delavci so v preteklosti ponosno izražali slogan "delu čast in oblast", danes pa je mnogim zaradi razvrednotenja vrednosti dela ob takšnem sloganu nerodno. Po njegovem mnenju je kljub vsemu spet prišel čas, ko dobro delo spoštovano.

Slovenski narod je preživel komunizem, samoupravni socializem in prešel v kapitalistični sistem, a tudi slednjemu po njegovih ocenah ne kaže dobro. "Tudi njemu se čas izteka in prepričan sem, da bosta prišla nov čas in ureditev, kjer bomo tudi mi imeli svoj delež," je dejal Janković.



Janković se je zavzel za zadružništvo in izrazil prepričanje, da bi bil Mercator danes slovenski ter bi osvajal nove trge in zagotavljal delo mnogim družinam, če bi 2000 družbenikom v preteklosti dopustili do 25-odstotno solastništvo. Kritičen je bil do političnih predstavnikov, ki po njegovih besedah vnašajo razdor in na ta način otežujejo konstruktivno delo ostalih.

Omenil je tudi EU in Nato. Zavzel se je za enotno EU "in ne unijo dveh hitrosti" ter za zmanjšanje deleža proračunskih sredstev, namenjenih za obrambo. Ta sredstva bi bilo po njegovem mnenju bolj koristno nameniti za razvoj mest in industrije ter skrb za okolje. Prepričan je, da je mogoče s tem tudi zmanjšati število prihodov migrantov.

Izpostavil je tudi aktualno vprašanje gradnje drugega tira, ki po njegovih besedah "ne more biti več vprašanje", saj se drugi tir mora zgraditi. Zgraditi bi bilo treba tudi tretjo razvojno os, saj bi ta dva projekta po Jankovićevih besedah pomembno pripomogla k višji gospodarski rasti ter posledično zvišanju plač in pokojnin.

"Zahvaliti se moramo našim podjetjem, ki praktično 80 odstotkov svojih proizvodov izvozijo, saj brez njih ne bi bili tu," je poudaril Janković in se ob tem zavzel za odpravo gospodarskih sankcij proti Rusiji.



Izpostavil je tudi potenciale, ki jih prinaša turizem. Ti so po njegovem mnenju v Sloveniji neločljivo povezani z bogato in ohranjeno naravo, zato je pozval k skrbi zanjo. Prav tako se je zavzel za spodbujanje kulture, ki je po njegovih besedah investicija, in ne strošek, ter športa.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: Janez Platiše