nedelja, 21. maj 2017

V Železnikih bodo 24 ur neprekinjeno klekljali

Turistično društvo Železniki v Kulturnem domu že drugič organizira 24 ur klekljanja in domačih obrti. Pričelo se bo v petek, 26.5.2017 ob 19. uri in bo trajalo do sobote, 27.5.2017 do 19. ure. Končni klekljarski izdelek bo razstavljen na razstavi 55. Čipkarskih dnevov v Železnikih, ki bodo potekali od 12.7. do 16.7. 2017.

Mojstrice in mojstri klekljanja iz vse Slovenije, ki bodo 24 ur neprekinjeno klekljali na punklju bodo pričeli z delom na slovesnem pričetku ob 19 uri. Spremljal ga bo kulturni program v katerem bodo sodelovali tudi Francetovi orgličarji in družina Jemc iz Škofje Loke. Na prireditvi bo na voljo tudi punkelj Zamorec, lahko pa s seboj prinesete svojega. Možen bo tudi nakup klekljarskega pribora, čipk in spominkov, dražgoških kruhkov, pletenih košar, košev in predpražnikov iz koruznega ličja.


Zanimivo pa bo v soboto ko se bodo ob 9. uri pričeli prikazi starih ljudskih obrti: tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, čevljarska opravila, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov, prikaz izdelave skrilnatih plošč in klekljanje učenk in učencev Čipkarske šole Železniki.

Foto: TD Železniki