sobota, 13. maj 2017

Zdravi in varni v svojem domu

V dvorani Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) na Poljanski 6, v Ljubljani bo v četrtek, 18. maja 2017, ob 14. uri zanimivo in poučno predavanje oziroma predstavitev raziskovalne študijske skupine Dom, kultura bivanja, oprema in prenova, ki ga bo skupaj s študenti in študentkami imela mentorica študijske skupine Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. ing. arh. Predavanje s praktičnimi napotki je brezplačno.

Je vaša kopalnica res popolnoma varna? Že z nekaj malimi posegi to lahko popravite, ob prenovi pa je prostor popolnoma drugačen.

Na predavanju bodo obravnavane teme: Ali vemo, koliko je naše bivalno okolje varno? Ste že kdaj pomislili, kakšne nevarnosti ali ovire lahko srečamo na vsakem koraku, še posebej takrat, ko smo bolni, mobilnostno ali drugače ovirani? Kaj vse nas v lastnem domu lahko ovira, kaj in kako bi lahko primerneje rešili?

Študijska skupina UTŽO.

Študijska skupina, ki na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje na področju kulture bivanja, je del programa posvetila prav temi prilagoditve domačega okolja. Člani skupine so s svojim znanjem, na podlagi prepoznavanja prednosti in slabosti rešitev v stanovanju in tudi skozi različne primere oblikovali kriterije za prepoznavanje kritičnih in potencialno problematičnih mest v stanovanju.

Stopnice so nevarne, kadar niso dovolj osvetljene. Vsaka stopnja mora biti jasno vidna. S svetilnimi trakovi to lahko popravimo.

Pripravili so seznam teh kritičnih mest, s pomočjo katerega bo vsakdo lahko preveril,kako varno in primerno je njegovo stanovanje. Poleg tega so oblikovali še kratka, poljudna navodila, kako težave in neprimerne rešitve omiliti ali jih odpraviti. To so predvsem navodila, ki ne predstavljajo stroškov za prenovo in večjo predelavo stanovanja.

Za tiste, ki bi želeli iti v prenovo svojega doma, pa so pripravili kratka navodila z namenom, da preventivno opozorijo na morebitne pasti, ko bi lahko ob prenovi stanovanja napake ponovili ali ustvarili nove.

Foto: UTŽO