sobota, 3. junij 2017

Na Brdu pri Kranju srečanje voditeljev procesa Brdo Brioni

Brdo pri Kranju, 3. 6. 2017 - Na Brdu pri Kranju je potekalo srečanje predsednikov držav procesa Brdo Brioni, ki se ga kot gost udeležuje nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.



Srečanje sta gostila slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, v središču pa je bila ohranitev stabilnosti in zaupanja ter reformnega procesa na Zahodnem Balkanu. Gostitelja sta ob prihodu sprejela udeležence srečanja - predsedujočega predsedstvu BiH Dragana Čovića, makedonskega predsednika Gjorga Ivanova, predsednika Albanije Bujarja Nishanija, predsednika Kosova Hashima Thacija, srbskega predsednika Aleksandra Vučića ter črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića. Pred tem se je slovenski predsednik sešel s Steinmeierjem.



Slovenija in Hrvaška si bosta s skupnimi močmi prizadevali, da ostane na agendi EU širitev na Zahodni Balkan, sta po srečanju zunanjih ministrov držav procesa Brdo Brioni povedala gostitelja, slovenski in hrvaški zunanji minister Karl Erjavec in Davor Ivo Stier.


Če Slovenija in Hrvaška v šestih mesecih ne bosta uspeli uveljaviti odločitve arbitražnega sodišča o meji, ne bosta več imeli moralne avtoritete za vodenje procesa Brdo Brioni in lahko bi se vrnili na stanje, ki smo ga že poznali, je po srečanju predsednikov držav procesa na Brdu pri Kranju poudaril predsednik republike Borut Pahor.

POSNETEK TISKOVNE KONFERENCE BRDO BRIJONI PROCESS