četrtek, 8. junij 2017

Simbioza medgeneracijsko povezala 142 slovenskih šol

Ljubljana, 8.6.2017 - Ekipa Simbioza je uspešno zaključila že četrto sezono vseslovenskega celoletnega projekta Simbioza Šola, ki združuje mrežo proaktivnih osnovnih in srednjih šol v medgeneracijskem sodelovanju skozi gibanje in e-opismenjevanje.



Letos je zaključna prireditev in podelitev nazivov potekala na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika, ki je skupaj z učenci in ekipo Simbioza pripravila pester program za predstavnike šol in goste. Ob tem je župan občine Vrhnika, g. Stojan Jakin, izrazil zadovoljstvo, da Vrhnika gosti tak pomemben dogodek za izobraževalce ter dodal: »Simbiozi želim, da bi samo rasli in se razvijali, saj bomo na koncu verjetno vsi potrebovali pomoč drug drugega«. V okviru dogodka smo podelili priznanja vsem sodelujočim šolam, ki so izpolnile pogoje za pridobitev naziva Simbioza Šola: izvedba vsaj 20 ur računalniških delavnic Simbioza za starejše, oziroma 10 ur računalništva in 10 ur medgeneracijskega gibanja na šoli. »Vsako leto podiramo rekorde tudi s šolami – letos naša Simbioza družina obsega že 142 šol.

Izjemno smo ponosni na naše izobraževalce, ki prepoznajo vrednote prostovoljstva, medgeneracijskega sodelovanja in vseživljenjskega učenja. Tekom leta prejemamo neverjetne zgodbe iz terena, kar nam je velika motivacija za nadaljevanje in iskreno si želimo, da bo tudi naša država prepoznala potencial, ki ga nosijo naše Simbioza Šole«, je povedala Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialnega podjetja. Poleg priznanj in nazivov vsem sodelujočim šolam smo razglasili tudi Naj Simbioza Šolo sezone 2016/2017, kar predstavlja šolo, ki je izkazala neverjetno motivacijo pri projektu in naredila še korak dlje na področju medgeneracijskega sodelovanja. Ta lovorika letos pripada OŠ Cirkulane-Zavrč, ki je poleg osnovnih pogojev izpeljala še dodatne dejavnosti, kot je Pohod prijateljstva, ki je imel več kot 1500 udeležencev iz več šol in okoliških občin. »Na OŠ Cirkulane-Zavrč smo zelo veseli, da smo del družine Simbioza, saj se filozofija projekta zelo ujema z vrednotami naše šole.



Prejetje naziva NAJ SIMBIOZA ŠOLA pomeni veliko priznanje za OŠ Cirkulane-Zavrč, ki se resnično ponaša z ogromno medgeneracijskimi dogodki in projekti. Hkrati pa pomeni dodatno dolžnost, spodbudo in odgovornost, da še naprej nadaljujemo z zastavljenimi nalogami in cilji na področju medgeneracijskega sodelovanja in ustvarjanja skupnosti, ki zna živeti v medsebojni pomoči, soodvisnosti in sožitju«, pravi Mitja Vidovič, koordinator in profesor športne vzgoje na OŠ Cirkulane-Zavrč. Šola je za nagrado prejela brezplačen obisk v Pustolovskem parku GEOSS za cel razred prostovoljcev ter darilni bon podjetja Inovatio za nakup interaktivne pametne table.

Ker je akcija popolnoma prostovoljna, poteka v okviru projekta tudi nagradni natečaj za učence v treh kategorijah: foto, video in literarni prispevek. Tako smo z nagradami partnerjev nagradili tudi učence prostovoljce, ki so poslali svoj prispevek na temo medgeneracijskega sodelovanja. Med nagradami so bile: pametni telefon Samsung Galaxy A5 2017, ki jo je poklonil Samsung Slovenija, potovalni bon, ki ga poklanja STA potovalna agencija, čisto nova izdaja e-bralnika InkBook in super e-knjige spletnega portala Biblos, polna vrečka čokolade iz slovenske pravične trgovine 3Muhe in različne praktične nagrade podjetja Microsoft Slovenija! Za osvežitev je poskrbela Cockta - pijača naše mladosti, čez celotno leto pa za streho nad glavo, kjer kuhamo Simbiozo, skrbi naš partner Zavarovalnica Triglav.



Simbioza Šola je akcija trajnostnega e-opismenjevanja in gibanja starejših v lokalnih skupnostih prek medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja. Šole, ki imajo infrastrukturo in interes za neformalno učenje, predstavljajo idealen most med trajnostnim nadaljevanjem vseslovenske akcije Simbioza med generacijami in integracijo lokalne skupnosti. Mladi učenci tako prek naše pobude v praksi spoznajo pomen sodelovanja in občutek odgovornosti – in s tem pomagamo privzgajati solidarnost in zaupanje v družbo. Naša pobuda služi kot motivacija za ključne premike in napredek v slovenski družbi in obenem kot primer dobre prakse z mednarodnim potencialom. Če želi Slovenija postati referenčna digitalna država, je potrebno zavedanje, da mora digitalna družba biti tudi vključujoča družba za vse generacije, kar je temeljno poslanstvo Simbioze.

Vir: Simbioza