ponedeljek, 5. junij 2017

Vseživljenjsko učenje, delo in razvoj – temelj srebrne ekonomije

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje 6. junija 2017 organizira 2. posvet z naslovom Vseživljenjsko učenje, delo in razvoj – temelj srebrne ekonomije. Posvet bo potekal v dvorani Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani na Poljanski 6. Pričel se bo ob 9. uri in bo trajal predvidoma do 12.30 ure. Na posvetu bo sodeloval tudi akademik prof. dr. Boštjan Žekš iz Urada predsednika Republike Slovenije in Marija Pukl iz Kabineta predsednika Vlade RS.

Posvet 'Srebrna ekonomija 2016'. Foto Platiše.

Četudi koncept srebrne ekonomije srečujemo že nekaj let, ta še zmeraj ni dovolj raziskan. Sredi dolgožive družbe se zlagoma oblikuje predvsem s političnimi razpravami na evropski in nacionalni ravni. Evropska unija se namreč zaveda, da lahko v povezavi s starostjo ustvari nova delovna mesta in dohodek, da lahko postane celo vodilna sila na področju srebrne ekonomije.



Razprave o srebrni ekonomiji pa zbujajo tudi starizem, ki škodi prizadevanjem za to, da bi starejši imeli v družbi status, ki jim bo omogočal, da so vidni, priznani, da enakovredno vstopajo v interakcije z drugimi. V srebrni ekonomiji starejši ne morejo biti le pasivni porabniki varovanih stanovanj, domo robotike, potovanj zunaj sezone itd., marveč morajo biti tudi proizvajalci in inovatorji, ki se upokojujejo drugače kot njihovi predniki.



Da bi se to zares zgodilo, bomo potrebovali zakonske spremembe, izobraževanje, možnosti dela, možnosti za razvoj, predvsem pa spremembe v miselnosti nas vseh. Potrebno bo vplivati na identiteto starejših in njihovo zavedanje samih sebe. Kako daleč smo in ali smo že na pravi poti, se bodo vprašali na posvetu.