petek, 21. julij 2017

Cikel komornih koncertov 65. Ljubljana Festivala

Konec julija in začetek avgusta bodo na Ljubljana Festivalu zaznamovali komorni koncerti v Križevniški cerkvi. V četrtek bo na sporedu Godalni kvartet Beograjske filharmonije s solistom Claudijem Arimanyjem na flavti, sledil bo Godalni kvartet Ulikses s solistoma, flavtistom Massimom Mercellijem in harfistko Mojco Zlobko Vajgl. V družbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije bodo nastopili Richard Galliano na harmoniki, izjemna sopranistka Nika Gorič, Dimitrij Sitkovecki na violini ter flavtist Boris Bizjak. Koncert v znamenju flavte bo pričaral trio Michaela Martina Koflerja, Martina Beliča in Stephana Kieferja. Predstavil pa se bo tudi priznani pianist in čembalist Gian Maria Bonino, ki bo poleg solističnega koncerta spremljal mladi vzhajajoči Trio Astra.




Člani Beograjske filharmonije so se v godalni kvartet združili leta 2011. So zelo dejavna komorna zasedba, ki je že nastopila na številnih srbskih koncertnih odrih pa tudi na črnogorskem Cetinju, v Parizu, turškem Izmirju, Abu Dhabiju in vse do kitajskega Tianjina. Leta 2015 je kvartet s klarinetistom Ognjenom Popovićem izdal svojo prvo zgoščenko z deli Beethovna in Brahmsa. Na Ljubljana Festivalu bo med drugim najprej predstavil delo srbskega avtorja Dejana Despića, ki se poklanja velikemu srbskemu skladatelju predvsem zborovskih del Stevanu Mokranjacu.
(27. 7. ob 20.00, Križevniška cerkev)

Leta 2015 ustanovljeni Kvartet Ulikses, imenovan po Homerjevem junaku Odiseju, sestavljajo glasbeniki iz ZDA, Kanade in Tajvana. Leta 2016 je prejel veliko nagrado in zlato medaljo na nacionalnem tekmovanju komornih skupin Fischoff. Trdno verjame v moč glasbe, ki navdihuje in razsvetljuje ter povezuje ljudi. Pripravili so nadvse zanimiv koncertni program, ki ga krojijo različne kombinacije instrumentalnih komornih zasedb, v sodelovanju z izvrstnima in mednarodno uveljavljenima umetnikoma, flavtistom Massimom Mercellijem in harfistko Mojco Zlobko Vajgl.
(31. 7. ob 20.00, Križevniška cerkev)


Richard Galliano, virtuoz na harmoniki in bandoneonu ter skladatelj, je francoski glasbenik velikega svetovnega formata. Posnel je več kot 50 plošč, tudi za prestižno založbo Deutsche Grammophon kot edini akordeonist doslej. Že od svojega četrtega leta je predan harmoniki, ki jo predstavlja na vrhunski ravni kot glasbilo številnih zvrsti in slogov. Galliano se izraža v raznolikih glasbenih stilih – od klasične do jazz glasbe, kar bo slišati tudi na odru Ljubljana Festivala, ki si ga bo delil z odličnimi godalci iz vrst slovenskih filharmonikov, združenih v Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. (1. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)



Koncert v znamenju flavte postavlja v središče skladbe Theobalda Böhma, ki je ključno začrtal genezo moderne flavte. Flavto bo slišati v rokah uveljavljenega avstrijskega glasbenika Michaela Martina Koflerja in priznanega slovenskega koncertnega flavtista mlajše generacije Martina Beliča, oba člana Münchenskih filharmonikov. Pri klavirju bo Stephan Claudius Kiefer, član Filharmoničnega orkestra Nizozemskega radia. (2. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije se tokrat poklanja baročnemu mojstru Antoniu Vivaldiju (1678–1741) – violinskemu virtuozu, pedagogu ter skladatelju neverjetno obsežnega opusa. Ob godalnem korpusu se bo solistično predstavila mednarodno dejavna sopranistka slovenskega rodu Nika Gorič, ki končuje umetniški doktorat na oddelku za opero Kraljeve akademije v Londonu.
(3. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)





Njegova kariera violinista je dokumentirana na številnih posnetkih bodisi velikih koncertantnih del bodisi kompozicij komornega repertoarja. Dimitrij Sitkovecki je tudi pedagog, dirigent in glasbeni vodja orkestrov, umetniški vodja festivalov pa tudi avtor več kot 50 priredb znanih mojstrov, kot so Bach, Haydn, Beethoven, Brahms, Bartók, Čajkovski, Šostakovič, Stravinski in Šnitke. Po zelo uspešnem lanskem koncertu Bachove glasbe se z istim komornim godalnim sestavom vrača na oder Ljubljana Festivala. (7. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)



S klasicističnim klavirskim repertoarjem se bo predstavil Gian Maria Bonino, priznani italijanski pianist in čembalist, ki je študij končal v Milanu pri Lydii Arcuri, v Luzernu pri Myeczislawu Horszowskem, v Genovi klavičembalo v razredu Alde Bellasich in v Winterthurju. Igral bo na fortepiano »Anonimous« iz leta 1803 iz delavnice Johanna Schanza, enega od petih dunajskih izdelovalcev klavirjev v zgodnjem 19. stoletju.
(8. 8. ob 18.00, Križevniška cerkev)



Trio Astra sestavljajo mlade poustvarjalke, ki so se izkazale kot odlične solistke na tekmovalnih in koncertnih odrih. Anica Dumitrita Vieru iz Moldavije ter italijanski glasbenici Giorgia Lenzo in Milena Punzi so se združile v trio na torinskem glasbenem konservatoriju leta 2013 pod mentorstvom Carla Bertola in Anne Dzialak Savytska. Izvajajo obsežen glasbeni repertoar, pri čemer osnovno zasedbo razširijo tudi do godalnega okteta, v kvintet s klavirjem in klarinetom ali pa v kvartet s klavirjem, pri katerem bo za ljubljanski koncert priznani italijanski pianist Gian Maria Bonino. (8. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)

Godalnemu ansamblu slovenskih filharmonikov se bo vnovič pridružil ugledni violinist in vsestransko glasbeno dejavni umetnik ruskega rodu Dimitrij Sitkovecki. V solistični vlogi pa bo nastopil tudi v Londonu živeči slovenski flavtist Boris Bizjak, ki koncertira po številnih državah sveta kot solist in komorni glasbenik. Pred tremi leti je očaral občinstvo Ljubljana Festivala na recitalu z britanskim pianistom Simonom Laneom. (9. 8. ob 20.00, Križevniška cerkev)

Vir in fotografije:LF

Več lahko preberete na naslednjih povezavah:
www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.twitter.com/FLjubljana