ponedeljek, 3. julij 2017

Zaključna konferenca projekta Seniorski turizem v Evropi

Izola, 3. 7. 2017 – V Izoli je potekala zaključna konferenca projekta DiscOver55, v katerem so sodelovali Zveza društev upokojencev Slovenije skupaj s hotelom Delfin in Turističnim združenjem Izola. Gre za transnacionalen evropski projekt, ki želi privabiti turiste stare nad 55 let, da bi obiskali štiri ciljna območja v štirih evropskih državah.



Eno od območij je torej tudi Izola oziroma slovenska Istra. Destinacije pa so povezane s temo Voda za dobro počutje, saj je ta element vsem štirim skupen. Skozi projekt so partnerji raziskovali možnosti podaljšanja turistične sezone za starejšo populacijo in prilagojenost turistične ponudbe na izbranih destinacijah: v Sloveniji v Izoli, v Avstriji v Vulkanlandu, v Italiji v Monte Pisanu in na Finskem ob jezeru Saimaa.




Projektni partnerji, tako seniorske organizacije kot turistične agencije, so po raziskavi in obisku destinacij pripravile oceno primernosti s priporočili in zaključni priročnik. Agencije in drugi ponudniki storitev pa so sestavili več prilagojenih turističnih paketov, ki bodo na voljo starejšim. Vsi paketi bodo prestavljeni na spletni strani www.discover55.eu. »Rad bi poudaril, da je Izola destinacija, ki seniorski turizem vidi kot enega ključnih in strateško pomembnih, saj seniorji generirajo kar 1/3 nočitev, kar pa nikakor ni zanemarljiva številka,« je v pozdravnem nagovoru izpostavil direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič. 



V sklopu projekta je namreč turistično združenje, na pobudo direktorice hotela Delfin Nine Golob, pripravilo zloženko Sprehod skozi izolske parke. Izola je resda prepoznavna po številnih plažah in čistem morju, saj se razprostira na kar 5 km obale, lahko pa se pohvali tudi z zimzelenimi in barvitimi parki. Kar šestnajst jih je, vsak unikaten in zanimiv v svoji edinstveni luči. 



Direktorica hotela Delfin je izrazila zadovoljstvo ob »odkritju« novega izolskega turističnega produkta in povedala, da včasih stvari, ki jih gledaš vsak dan, sam več ne opaziš. Zato pa potrebuješ nove oči: »Najbolj me veseli, da smo skozi projekt dobili informacije o tem, kaj goste sploh privablja v naš kraj,« je poudarila Golobova. Pohvalila je tudi izmenjavo dobrih praks in pa priložnost za nastanek novih idej in še dodatno popestritev turistične ponudbe.