torek, 22. avgust 2017

29. Mednarodni festival noči v stari Ljubljani v znamenju slovanske glasbe

Mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani je največji poulični festival v prestolnici, ki s kakovostnimi in aktualnimi programskimi vsebinami vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz vseh delov Slovenije in tudi tujine. Tradicionalno poteka zadnji teden avgusta na različnih lokacijah starega mestnega jedra. Festival ima evidentne učinke na razvoj kulture in kulturnega turizma v mestu.

Letošnji 29. Festival v stari Ljubljani bo potekal od četrtka, 24. do sobote, 26. avgusta na 14 prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane. Slavnostna otvoritev s koncertom Big Banda RTV Slovenija in Anike Horvat bo v četrtek, 24.8. ob 20. uri na Novem trgu.

Programska rdeča nit letošnjih Noči bo slovanska kultura. »Predstaviti želimo umetnost različnih slovanskih narodov, njihovo kulturno raznolikost razpeto med močno tradicijo in sodobno interpretativno prakso ter izpostaviti njen nepogrešljiv prispevek pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora«, pravi Janoš Kern, direktor Ustanove Imago Sloveniae.



Na festivalu se bo tokrat predstavilo več kot 300 umetnikov iz 15 držav. Med tujimi zasedbami velja posebej izpostaviti vrhunski Ruski državni orkester St. Peterburga, ki bo z avtentičnimi ruskimi inštrumenti, kot so brenkalo domra, njegova sorodnica balalajka, gusli ter drugi tradicionalni inštrumenti, predstavil izbran opus ruske tradicijske glasbe. Fascinantni bodo tudi nastopi mednarodnih zasedb v sklopu EMAP – Evropskega glasbenega arheološkega projekta, ki pri svojem muziciranju uporabljajo najstarejše inštrumente, ki so jih odkrili v evropskem prostoru.

Med domačimi izvajalci bodo izstopali Simfonični orkester RTV Slovenija z Andražem Hribarjem, Saksofonski orkester SOS, Ethnotrip in slovensko-indijska naveza Aritmija, ki ljudsko glasbo s področja Balkana združuje z drugimi svetovnimi glasbenimi stili. V malo drugačni glasbeni preobleki se nam bo predstavila skupina uveljavljenih domačih akademskih glasbenikov, sicer članov orkestra Slovenske Filharmonije, ki združeni pod imenom Filharmone raziskujejo zvočne razsežnosti tradicijske, klasične in popularne glasbe slovanskih ljudstev JV Evrope.

Poslušali bomo tudi lirično zasedbo Čompe priznanega igralca Janeza Škofa, harmonikaša Marka Hatlaka, Fake Orchestra,Invidia Quartet, in številne druge. Po lanskoletnem velikem uspehu bo v festivalno dogajanje ponovno vključen operni oder, na katerem se bodo predstavili uveljavljeni pevci solisti ljubljanske opere in najboljši udeleženci mojstrskih tečajev petja Glasbene Matice.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile vrsto drugih kulturnih vsebin (literarne, plesne ter različne otroške delavnice) in bogat spremljevalni program, v okviru katerega velja še posebej izpostaviti mednarodni simpozij, na katerem gostimo 40 muzikologov iz 18 držav. Simpozij pripravljamo z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL, Narodnim muzejem, ZRC SAZU in ICTM – Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo. V času festivala bo potekal tudi sklop predavanj z naslovom Ruska Ljubljana. V festivalsko dogajanje se bo letos prvič vključilo Lutkovno gledališče Ljubljana, ki bo v atriju Magistrata izvedlo predstavo Svetlane Makarovič, Sapramiška.

Dogajanje na Nočeh bodo neposredno prenašali vsi trije programi nacionalnega RadiaSlovenija, ki bodo del svojega programa ustvarjali v živo na festivalskih prizoriščih.

Celoten projekt je primer dobre prakse sodelovanja številnih organizacij in posameznikov s področij javnega in nevladnega sektorja.