nedelja, 22. oktober 2017

Ali bo predsednik Pahor ali Šarec bo znano v drugem krogu

Ljubljana, 22. oktobra - Volitve predsednika republike še niso prinesle končnega zmagovalca, saj bo za izvolitev novega predsednika potreben še drugi krog. V njem se bo 12. novembra aktualni predsednik Borut Pahor, ki ni uspel prepričati absolutne večine volivcev, pomeril z izzivalcem, kamniškim županom Marjanom Šarcem.

IMG_20171022_192024
Foto: Janez Platiše
Pahorja je na nedeljskem glasovanju podprlo 47,07 odstotka volivcev, Šarca pa 24,97 odstotka, kažejo delni neuradni izidi volitev po preštetih 99,9 odstotka glasovnic.

Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,74 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,15-odstotno podporo.



Na peto mesto se je z 2,22-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (1,79 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,72 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,77 odstotka) in kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (0,58 odstotka).

Nedeljske volitve je zaznamovala tudi nizka volilna udeležba, saj je na volišča prišlo le 43,57 odstotka volilnih upravičencev, kar je ena najnižjih volilnih udeležb v zgodovini samostojne Slovenije.

Pahor je z izidom volitev zadovoljen, čeprav je posredno priznal, da je upal na izvolitev že v prvem krogu. A zdaj je treba takoj pogumno naprej, da pridobi volivce, ki so podprli kandidate, ki ne bodo šli v drugi krog, je dejal v izjavi za medije.

"Kar smo skupaj dosegli, je izjemen rezultat, ki nam pravi, da je bilo delo dobro opravljeno, da pa bo treba v naslednjih treh tednih te rezultate še nekoliko bolj prepričljivo predstaviti," je še dodal Pahor, ki je tudi na volitvah pred petimi leti nastopil v drugem krogu.

Tudi Šarec, ki se je uvrstil v drugi krog, je z izidom zadovoljen. Kot je dejal, se veseli drugega kroga, "kjer bomo, upam, obdelali vse teme, ki jih morda v prvem nismo". To so po njegovih besedah teme, ki zadevajo navadne ljudi.

"V minulih dneh sem bil deležen veliko pokroviteljskih pogledov, mnogi so mislili, da nimam možnosti za drugi krog ... A veliko ljudi zaupa vame in verjame, da se da tudi v prihodnje delati drugače," je prepričan Šarec, ki napoveduje tudi možnost presenečenja v drugem krogu.

Tudi med nekaterimi kandidati, ki se niso uspeli uvrstiti v drugi krog, je vladalo zadovoljstvo. "Ne glede na to, da smo pričakovali drugi krog, je rezultat neke vrste uspeh, saj je 100 odstotkov več od tistega, kar so nam napovedovali," je rezultat ocenila Romana Tomc. Ljudmila Novak pa je svojo neuvrstitev v drugi krog pospremila z besedami, da zaradi tega ne bo obupala.

Medtem pa je Andrej Šiško ocenil, da je bil rezultat volitev ponarejen, prirejen in lažen. Borisa Popoviča pa slab rezultat, kot je dejal, ne bo odvrnil od prizadevanj za spremembe, ki jih Slovenija potrebuje. Tudi Maja Makovec Brenčič nad rezultatom ni bila razočarana in namerava nadaljevati s sporočili iz kampanje.

Kandidatki, ki sta tekmo končali na zadnjih mestih, Suzana Lara Krause in Angelca Likovič, pa sta bili zadovoljni z vsakim glasom, ki sta ga dobili.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, čez teden dni pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A ti glasovi izidov nedeljskega glasovanja ne morejo bistveno spremeniti.

Najuspešnejša kandidata se bosta torej pomerila v drugem krogu volitev, do tedaj pa ju čaka še tritedenska kampanja, v kateri bosta oba poskušala nagovoriti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate ali pa so ostali doma.

Izida drugega kroga še ni mogoče napovedati, saj se bodo karte na novo premešale, a je po mnenju političnih analitikov možnost za preobrat oz. zmago Šarca zelo majhna.

Prav tako še ni znano, komu bodo podporo namenile politične stranke, ki so imele v prvem krogu volitev svojega kandidata. Po besedah premierja in predsednika SMC Mira Cerarja bo izid drugega kroga zelo negotov, zato je zelo pomembno, kako se bo do tega opredelila SMC. Izognil pa se je odgovoru na vprašanje, kateri od kandidatov ima več vsebine.

Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše med Pahorjem in Šarcem ni razlike, morebitne podpore kateremu od njiju v drugem krogu pa Janša še ni želel napovedovati. "Smo pa v zagati. V demokraciji je zelo težko reči, ne pojdite na volitve, ker ni izbire, smo pa zdaj blizu tega," je ocenil.

Številni so se v odzivih na volitve obregnili tudi ob nizko volilno udeležbo in ocenili, da je ta rezultat nezaupanja v politiko. sta