sobota, 28. oktober 2017

Prednosti ekoloških elektronskih in solarnih sveč

Na pokopališčih po vseh državi bo ob Dnevu spomina na mrtve zagorelo na sto tisoče sveč. Čeprav na ta način ohranjamo lepo tradicijo prižiganja sveč v spomin vsem bližnjim, ki so nas žal že zapustili, pa je vredno omeniti tudi, da ob tem pridelamo velike kupe odpadkov. Zadnjih nekaj let se ob vse večji ozaveščenosti o vplivu, ki ga ima tovrstno početje na naravo, čedalje več ljudi zateka k okolju prijaznejšim alternativam voščenim svečam, kot so elektronske in solarne. Gre za sveče, ki se od običajnih parafinskih ločijo predvsem v njihovi dolgi življenjski dobi oziroma veliko daljšem času gorenja.

Najbolj trajnostne in varčne so solarne sveče, ki delujejo na sončno energijo. Inovativno in uspešno podjetje EMMA iz Lesc se z razvojem in proizvodnjo tovrstnih ekoloških sveč ukvarja že dve desetletji. Njihova solarna sveča Vestina Solar ob pravilni uporabi gori najdlje, in sicer do kar 1000 dni, kar je več kot 3 leta. Solarna sveča ima na vrhu pokrovček z veliko solarno površino, ki sprejema sončno svetlobo. Ta se nato pretvori v energijo za napajanje polnilne baterije v notranjosti sveče. Za nemoteno delovanje potrebuje solarna sveča le nekaj ur sončne svetlobe dnevno, gori pa tudi v slabem vremenu, vetru, dežju in celo snegu.

Z vidika reciklaže solarnih sveč so najbolj okolju prijazne tiste, ki imajo stekleno ohišje. Steklo ima namreč zelo visoko stopnjo recikliranja, saj se po uporabi zmelje in nameni dalje za nove steklene izdelke. Solarne celice pa preprosto odvržemo v zabojnik za baterije, ki ga tudi vsi že dobro poznamo.







Vse večje zanimanje za elektronske in solarne sveče pa lahko pripišemo tudi dejstvu, da imamo z njimi veliko manj skrbi. Zelo so preproste za uporabo, saj pri prižiganju ne potrebujemo vžigalic ali vžigalnika, poleg tega se z njimi ne moremo opeči ali razliti stopljenega voska po spomeniku. Hkrati pa so solarne sveče prijazne tudi do naše denarnice, saj se njihov nakup povrne že po nekaj tednih.





Torej prižgimo naravi prijaznejšo svečo, ki bo spomin na naše drage preminule ohranjala veliko dlje kot samo nekaj dni ter bo gorela vse do našega naslednjega obiska pokopališča.