petek, 10. november 2017

Onkološko društvo za moške OnkoMan se je uradno predstavilo

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan, ki je formalno nastalo že lani, se je v četrtek 9.11.2017 prvič predstavilo javnosti. Njegovi ustanovitelji so več kot desetletje prostovoljno delovali v sorodnih društvih na področju onkologije, a po njihovih besedah kot moški nikoli niso dobili "prave priložnosti". Društvo OnkoMan je zato namenjeno predvsem moškim.

Če potrebujete pomoč pokličete na telefonsko številko 031 505 777 ali pišete na e-pošto info@onkoman.si




"Pravijo, da smo v primerjavi z ženskami bolj zaprti vase, ko je treba spregovoriti, kar je seveda res. Zato smo se odločili, da ustanovimo svoje društvo, in tudi na tem področju začnemo razbijati tabuje in premikati meje," je ob predstavitvi izpostavil predsednik društva Gregor Pirc. Namen društva je ozaveščati javnost o zdravju in preventivi pred boleznijo.

Čeprav je društvo OnkoMan v prvi vrsti namenjeno moškim, so po Pirčevih besedah vanj vabljeni "vsi ljudje dobre volje, ki so pripravljeni pomagati obolelim in njihovim družinam, ko se soočijo s težko boleznijo, ki jo imenujemo rak". Poslanstvo društva je zato tudi nudenje pomoči, in to neodvisno od članstva v društvu, razvijanje prostovoljstva in ozaveščanje o pravicah bolnikov.



Dostopnost do optimalne diagnostike in zdravljenja za vse bolnike je ključni cilj oz. zahteva društva. Na seznamu ciljev pa sta tudi širjenje novih informacij o raku in krepitev zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja bolezni. Po Pirčevih besedah bodo javnost in pristojne institucije opozarjali na potrebe in težave bolnikov in njihovih svojcev.

"Tudi ljubiti je težko, če nisi zdrav. A ko si znova zdrav, zmoreš vse. In mi bomo pokazali in dokazali, da skupaj lahko premikamo meje, sploh tiste v naših glavah," je poudaril Pirc. Ob tem je še izrazil upanje na dobro sodelovanje z institucijami, ki se ukvarjajo z medicinsko, s socialno in drugo problematiko s področja varovanja zdravja.



Društvo OnkoMan so sicer formalno ustanovili že oktobra lani. Njegovi ustanovitelji so prvo predstavitev društva namenoma postavili v november, ko poteka preventivna akcija Movember, ki je namenjena ozaveščanju o raku prostate. Po podatkih nacionalnega registra raka za obdobje 2010-2014 v povprečju za rakom prostate umre na leto 376 Slovencev, 1480 pa jih vsako leto na novo zboli.

Rak prostate je tako najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi. Obolevnost za njim pri nas in v svetu raste. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev. sta