ponedeljek, 13. november 2017

Teden kulinarike v galeriji Družina

V galeriji Družina so v duhu martinovega, od 13. do 18. novembra, za ljubitelje dobre hrane in kuharskih knjig, pripravili teden kulinarike. Ob pokušanju dobre hrane in vin si boste lahko ogledali tudi razstavo kuharskih knjig in razstavo fotografij hrane revije Praznična.



Spoznavanja in pokušanja vin Barkola vinarja Tadeja Kavčiča iz Dorenberga se je udeležila tudi avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka s soprogom Reinholdom Pratchnerjem, slikarjem, ki danes zadnji dan razstavlja v galeriji Družina. Naslov razstave je bil Stvarjenje.



Vinar Tadej Kavčič je povedal, da začetki njihove kmetije segajo v leto 1898. Kmetija trenutno obsega 8 ha vinogradov. Poleg vrhunskih vin predelujejo tudi sadne sokove, marmelade, sezonsko sadje in suhomesnate izdelke. V krušni peči pa spečejo tudi kruh. Vzreja perutnine pa je njihova glavna dopolnilna dejavnost. 

Na prvem dnevu kulinaričnega tedna so povedali, da bodo vse kuharske knjige založbe Družina po posebej ugodni ceni. Vsi obiskovalci kulinaričnega tedna pa dobijo tudi kupon s katerim bodo ob malici ali kosilu v gostilni Kolovrat v starem delu Ljubljane prejeli brezplačno sladico ali kavo.

Kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh kulinaričnega tedna v Galeriji Družina?

V torek, 14. novembra, bodo dopoldne predstavili domač jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki, ki ga pripravljajo v samostanskem podjetju Sitik v Stični po receptih patra Simona Ašiča. Popoldne pa bodo z Valentino Smej Novak govorili o receptih prepletenih z zgodbami.



V sredo, 15. novembra, dopoldne se bo z Matejo Reš kuhalo sodobno, zdravo in naravno. Popoldne pa bo dr. Janez Bogataj spregovoril o slovenski gastronomski abecedi, Carmen M. Fernandez pa bo gostom postregla slovensko jed po mehiško.

V četrtek, 16. novembra, dopoldne bodo varčni. V knjigi 99 kuharic z dušo je namreč tudi kuhinja Varčne kuharice Marije Remec. Varčno kuhanje bosta predstavila Iztok Ilich in Zavod Pod strehco. ki nam bo predstavil varčno kuhanje. Popoldne pa bo kuhal župnik Marko Čižman, ki je pri Založbi Družina izdal knjigo s preprostimi recepti Gremo kuhat



V petek, 17. novembra, dopoldne se bodo umetnosti peke štrudljev lotili s prvakinjo v peki štrudljev Darinko Kavčič iz Zdravilišča Radenci. Kako so to počeli v času monarhije bo predstavila Alenka Lobnik. Večer z Manco Izmajlovo pa bo namenjen reviji Praznična.

Tudi v soboto, 18. novembra, bo v znamenju kuhanja. Te veščine se bodo lahko učili najmlajši na Bralnih mišicah. Z njimi bo kuhala s. Nikolina.