petek, 10. november 2017

V Stožicah bo koncert Zbora rdeče armade Aleksandrov

Na velikem odru ljubljanskih Stožic bo 15. novembra nastopil Zbor, orkester in balet Rdeče Armade Alexandrov ter Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Gre za prestižno zasedbo Alexandrov, ki vključuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike ter nastopa ob najpomembnejših ruskih praznikih, predsedniških zaprisegah in drugih uradnih protokolarnih funkcijah.


Zbor rdeče armade Aleksandrov z več kot 80-letno tradicijo velja za enega najboljših moških pevskih zborov na svetu, z več kot sto akademsko izobraženimi pevci, plesalci in glasbeniki na odru in je pravi simbol ruske kulture in umetnosti. Vojaške uniforme in ubranost zbora dopolnjujejo barviti kostumi in ruske narodne noše plesnega ansambla ter presunljivi nastopi solistov.



Koncert spremljajo tradicionalna ruska glasbila, ujemajoče plesne točke s plesom kozakov in tradicionalnimi ruskimi plesi, večne ruske klasike, kot sta Kalinka in Katjuša, pa so del obsežnega repertoarja več kot 2000 del, ki ga zbor posebej prilagodi vsakemu koncertu in državi gostiteljici. Poleg ruskih narodnih in patriotskih pesmi izvajajo tudi svetovno znane operne arije in dela klasične glasbe, sam Winston Churchill pa je zbor nekoč označil za »rusko pojoče orožje«. Izjemno priljubljeni v domači Rusiji in po svetu, so nastopili že v več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki.



Tržaški Partizanski pevski zbora Pinko Tomažič pa že več kot štiri desetletja ohranja partizansko pesem in prenaša izročilo odporniškega gibanja. Zbor šteje šestdeset članov z repertoarjem revolucionarne, delavske in narodne pesmi, ki jih izvajajo v različnih jezikih. Še posebno pozornost namenjajo interpretacijam partizanskih borbenih pesmi in v svojo izvedbo vložijo energijo, dušo in srce, ki jih črpajo iz še posebno žive narodne zavesti zamejskih Slovencev. Imeli že skoraj 1000 nastopov doma in v tujini.



Vstopnice za koncert so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim in na spletni strani: https://goo.gl/8v18RT