nedelja, 28. januar 2018

29. Natour Alpe-Adria – sejem za aktivni oddih

Ljubljana - Od 31. januarja do 3. februarja bo na Gospodarskem razstavišču (GR) osrednja slovenska turistična sejemska prireditev Natour Alpe-Adria na kateri bo v ospredju zeleni, aktivni turizem. Uradno ga bo v sredo ob 12. uri odprl Miro Cerar, predsednik Vlade RS. Aktivni oddih v naravi bodo predstavili Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije s prek 150 lokalnih skupnosti in društev, Ribiška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih turističnih kmetij, katerim se pridružuje tudi nekaj tujih destinacij.



Na 29. Natour Alpe-Adria sodeluje prek 200 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Albanije, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke republike, Jordanije in Nepala. Dogajanje na razstavnih prostorih bo spremljalo bogato dogajanje, od strokovnih posvetov do potopisnih predavanj. Posebej odmeven je prvi dan sejma. 



Takoj po uradnem odprtju sejma, ob 12.30, bo pogovor z ministrom Počivalškom o strategiji turističnega razvoja Slovenije do leta 2021, sledita okrogli mizi o razvoju avtodomarskega turizma v Sloveniji, takoj zatem pa o potencialih kulinaričnega turizma Slovenije. Zvečer pa bo podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017.



Na sejmu bodo že osmič podelili nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran. Tokrat je Jakoba na temo Inovativni turistični programi in ponudba na vinskih cestah prejelo podjetje Gols Connect. Podjetje razvija zelo natančno in premišljeno ponudbo na vinorodnem območju Golsa ob Nežiderskem jezeru (Neusiedler See), katerega večji del je na Gradiščanskem v Avstriji, njegov manjši, skrajni južni del pa na Madžarskem. »Ponudba vinske ceste je obogatena s prireditvenimi in doživljajskimi programi. Vinsko kulturo doživljajo obiskovalci različno: med kolesarjenjem, povezano s športnimi aktivnostmi, nordijsko hojo in drugimi oblikami. Na voljo imajo kar okoli 80 takih vinskih tur. 



Med obiski vinskih kleti spoznavajo tudi kulinarične posebnosti z raznimi degustacijami, na organiziranih kuharskih delavnicah in predavanjih, tudi v povezavi s pridobivanjem morebitnih rokodelskih ali likovnih znanj, vključujejo celo kozmetiko in druge vsebine. Celoten sistem je zelo jasno in trdno postavljen. Ne le z datumi, ampak tudi s cenami, kar dokazuje, da taka usmeritev lahko prinaša vsem na vinorodnem območju tudi ustrezne turistične zaslužke,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik, Jožko Sirk in Lojze Wieser, člana. Letošnja tema natečaja pa se glasi Nove trajnostne oblike lova in ribolova.

Hkrati pa v organizaciji Primorskega sejma poteka GASTexpo – Sejmi okusov. Gre za 12. mednarodni sejem gastronomije in gostinsko hotelske opreme ter mednarodni sejem sladoleda. Oba sejma je mogoče obiskati z eno vstopnico. Redna vstopnica znaša 7, znižana 5, družinska (2 odrasli osebi in do 3 otroci) pa 15 evrov.

Sejma sta odprta vse dni od 10. do 19. ure. Vsak obiskovalec z nakupom vstopnice ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog revijo Oddih s seznamom razstavljavcev in opisom obsejemskega dogajanja.

TUKAJ pa si lahko podrobno ogledate spremljevalni program sejma.

Vse fotografije so simbolične z lanskega sejma.